Et liv på rejse

For medlem af Europa-Parlamentet Karin Riis-Jørgensen har arbejdslivet og rejselivet altid været to sider af samme sag. Med tre til fire rejsedage om ugen foregår en stor del af arbejdstiden i bil, fly – og til fods.

Da Karin Riis-Jørgensen for over ti år siden blev valgt til Europa-Parlamentet første gang, var det samtidig starten på et liv med næsten daglige rejser i forbindelse med arbejdet. Ofte op til fire rejsedage om ugen. Det skyldes til dels, at Karin Riis-Jørgensen har valgt at bo på hotel i Strasbourg og Bruxelles, hvor det politiske arbejde foregår, og ikke have egen lejlighed, som de fleste andre parlamentsmedlemmer.
”Når min arbejdsdag i Bruxelles og Strasbourg er færdig, så er klokken ofte nær midnat. Det betyder, at jeg alligevel ikke vil have tid til at holde en lejlighed eller være der i det hele taget. Det er samtidig vigtigt for mig at understrege overfor mig selv og mine vælgere, at jeg er dansk og bor i Danmark. Hvis jeg indrettede mig i en lejlighed her, så ville det måske være fristende at blive her i weekenderne, men jeg har som princip, at fritiden skal foregå i Danmark, hvor jeg er valgt og har hjemme,” siger Karin Riis-Jørgensen.

Et spørgsmål om prioritering
Dette princip har også været nødvendigt at håndhæve, da hendes mand også rejser meget i kraft af sit arbejde som direktør i Danmarks Eksportråd. Hvis der skal være plads til samvær og de to børn, kræver det rammer.
”Vi har jo ikke valgt de nemme løsninger. På den ene side giver vi hinanden plads til at gøre, det vi har lyst til, og på den anden side vil vi jo også gerne se familien. Det er altid et spørgsmål om prioritering,” siger hun.

Tilstedeværelse vigtig
Arbejdet i selve Europa-Parlamentet varer typisk tre til fire dage om ugen, men hjemme i Danmark er der også meget arbejde at gøre. Her går turen rundt i landet til diverse møder. Kontakten til Danmark er også vigtig for at forstå den daglige politiske diskussion. Det er næsten umuligt at gøre det på afstand, mener Karin Riis-Jørgensen.
”En ting er at følge med i aviserne, noget helt andet er at være, hvor den daglige debat finder sted.”
Når Karin Riis-Jørgensen holder ferie, så går turen et par gange om året til udlandet. – Men for det meste afholdes ferierne med familien i sommerhuset på Fyn.

Rejsetid er arbejdstid
Rejsetiden er også arbejdstid for Karin Riis-Jørgensen. Som regel bruges timerne i taxa og fly til at læse, så der ikke tale om spildtid. Læsestoffet medbringer Karin Riis-Jørgensen i poser og det har givet hende tilnavnet ”posedamen”.
”Da jeg gik i gymnasiet tog jeg dagligt rutebilen mellem Kalundborg og Kerteminde på Fyn. Det var her, man mødtes og snakkede sammen. Sådan er det faktisk også på mine mange flyrejser nu. Jeg bliver tit genkendt undervejs, og så starter samtalerne om politik og EU. På den måde kan rejsetiden også være med til at holde en kontakt mellem mig og vælgerne og menigmand,” lyder det fra Karin Riis-Jørgensen. En anden ting rejsetiden bruges til er motion. I stedet for at tage taxaen fra det ene møde til det andet, gør Karin Riis-Jørgensen meget for at planlægge tiden sådan, at der kan traves. – Og det bliver til mange gåture.

Næste stop Tyrkiet
I øjeblikket arbejder Karin Riis-Jørgensen, på et regelsæt om softwarepatenter og fri bevægelighed for tjenesteydelser i det indre marked. Desuden er Karin Riis-Jørgensen involveret i optagelsen af Tyrkiet som medlemsland i EU. Europa-Parlamentets krav om overholdelse af menneskerettighederne og særlig landets beskyttelse af kvinderne, er noget, der ligge hende meget på sinde. Det fører hende som næstformand for den liberale gruppe i parlamentet snart til en studierejse til de fjerneste afkroge af Tyrkiet, hvor kvinders forhold skal undersøges.
Rejsen kombineres med et par dage med familien i Istanbul i Tyrkiet.