EU ønsker begrænsning af handel med CO2-kvoter

EUs bestræbelser på et skarpt fælles mandat til de kommende topforhandlinger i FNs klimakonference i Buenos Aires endte i går aftes i enighed om, at national lovgivning skal stå for hovedparten af CO2-nedbringelsen.
Nedbringelse gennem salg af CO2-kvoter skal ikke kunne fritage et land for at indføre begrænsende lovgivning. Dermed lægger EU op til en begrænsning af handelen med CO2-kvoter. Miljøminister Svend Auken (S) sagde efter mødet:

Holdningen vil give genlyd
“Vores aftale viser, at vi holder fast i vores førerposition på miljøfronten. Vi har opfyldt den danske målsætning om, at der skal være en grænse for, hvor meget forurening der kan sælges. Jeg tror, vores fælles holdning vil give genlyd mange steder i verden.” Stridspunktet har været, hvor store mængder CO2-udslip der kan sælges mellem lande og virksomheder og hvornår. EUs miljøministre blev enige med Kommissionen om, at der ikke skal kunne sælges CO2-kvoter, før der er indført strafbestemmelser og regler for, hvordan sådanne handler i det hele taget må foregå.
EU-landene blev også enige om, at der skal være et loft på højest 50 pct. for, hvor meget der må sælges af et lands CO2-nedbringelse, men en procentsats kunne der ikke findes frem til.
“Det er et enormt juridisk arbejde at få stablet et system på benene – et system, som forpligter en amerikansk virksomhed over for en russisk,” siger Kommissionens miljøtalsmand Peter Jørgensen
USA ventes at gøre modstand EU-Kommissionen har på forhånd indset, at der ikke kan findes løsninger på de problemer i Buenos Aires. USA ventes at gøre stor modstand mod EUs udspil. Derfor går EUs taktik ud på at få vedtaget en stram tidsplan for, hvornår problemerne skal være løst, sagde Kommissionens talsmand.