EU’s landbrugsministre vedtog i går at slække på eksportforbuddet for britisk oksekød 30 måneder efter det blev indført på grund af frygt for kogalskab (BSE). Kun Tyskland stemte imod forslaget.
Åbningen vil i første omgang kun gælde for udbenet kød fra kalve, der er født, efter forbuddet blev vedtaget, og ophævelsen af embargoen er betinget af, at en nyudsendt EU-komit+e ikke finder nogen brud på reglerne.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at det er glædeligt, at landbrugsministrene har fulgt de videnskabelige anbefalinger, og ikke har følt sig fristet af den fordel, det kunne være at holde Stobritannien udenfor markedet.
Storbritannien har haft flere end 170.000 udbrud af BSE, der mistænkes for at kunne overføre en dødelig udgave Creutzfeldt Jacobssyge til mennesker.
EU’s landbrugsministre vedtog desuden en handlingsplan, der skal komme de stigende antal tilfælde af kogalskab i andre EU-lande til livs.
Op af skuffen
Planen, der sætter regler for handel med materialer, der kan indeholde BSE, har ligget i skrivebordskuffen siden juli 1997. Gang på gang er vedtagelsen blevet udskudt senest til 1. januar 1999. Det skyldes, at der ikke har været taget højde for, at nogle lande heriblandt Danmark ikke har haft problemer med BSE. Det kunne betyde, at Danmark ville blive tvunget til at indføre vidtrækkende forholdsregler overfor en sygdom, som ikke er aktuel.
Det problem har EU løst ved at inddele medlemslandene i fire grupper efter deres antal af BSE-udbrud. Hver gruppe skal så leve op til regler indrettet efter deres sundhedstilstand.
Gruperingen gælder også for tredjelande. Det betyder, at lande som Argentina, USA og Australien skal indordne sig under de nye EU-regler.