EU: Dansk slagterisvindel

Fødevareministeriet beskyldes af EU-Kommisionen for at have tilladt, at slagterierne spekulerede mod EUs støtteordninger. 27 mio. kr. kræves tilbagebetalt, men den danske regering nægter og har anlagt sag mod EU. Dommen falder i morgen.
Slagterierne har ved hjælp af indbyrdes prisaftaler og falske udbud af oksekød kontrolleret markedet og dermed EUs støtteordninger, siger Kommissionen. Spekulationerne skulle være foregået i årene 1990 til 1993. EU-direktoratet under Fødevareministeriet, som administrerer EU-støtten, har kendt til svindelen, idet direktoratet skal godkende alle slagteriernes bud, når EU støtteopkøber oksekød, og det har åbenbart været rutine, mener EU-Domstolens generaladvokat.
Direktør i Kødbranchens Fællesråd, Hans Thomsen, siger, at slagterierne blot har fulgt de danske myndigheders udsendte vejledninger: “Dette er en sag mellem Fødevareministeriet og EU. Når slagterierne har opgivet, at de havde mere kød til salg, end der rent faktisk var på lager, så er det fordi, det blev godkendt og var forretningsgangen,” oplyser han.
Kommisionens undersøgelser af, hvordan slagterierne udbød kød til støtteopkøb, afslører, at der i flere tilfælde er blevet brugt stråmænd til at indgive bud, mener EU-Domstolens generaladvokat.
Dette forklarer direktør i EU-direktoratet, Peter Baumann, således: “At der er kommet flere bud skyldes, at der kan være flere slagterier inden for den samme koncern, og så må de enkelte godt byde.
Sålænge det ikke er den samme juridiske person og samme mængde kød.” EU-Kommisionen mener at kunne dokumentere, at slagterierne har budt på hinandens vegne, fordi støttepengene fra det ene slagteris bud skulle sendes til et andet slagteri, hvor kødet i øvrigt også befandt sig.