EU: Færre pesticid-rester i baby-mad

EU-Kommission ventes i dag at nedsætte grænserne for pesticidrester i babymad til det absolut mindst målbare. I øjeblikket er kun 180 stoffer reguleret af EU ud af 830 tilladte, og det er uholdbart mener Kommissionens videnskabelige komiteer. Der er ikke taget højde for spædbørns skrøbelighed, lyder vurderingen.
Flere EU-lande har allerede indført regler, der siger, at der maksimalt må være 0,01 mg pesticidrester per kg. Men ikke Danmark, som nu må skærpe kontrollen af babymad: Nogle typer pesticidrester i dansk babymad skal mindskes med tre fjerdedele. Forslaget, der er udarbejdet i samarbejde mellem miljøkommissær Ritt Bjerregaard og industrikommissær Martin Bangemann, vil gøre det næsten umuligt at avle grøntsager til babymad på traditionel vis.

Økologisk landbrug
Derfor vil direktivet, når det kan træde i kraft i 2002, være endnu en tilskyndelse til omlægning til økologisk landbrug, mener Ritt Bjerregaards talsmand, Peter Jørgensen: “Dette er et eksempel på, at vi har brugt forsigtighedsprincippet. De nye grænser ligger ikke lige under farlighed, men så langt nede, at de videnskabelige komiteer kan sige, at der slet ikke er nogen fare.”