EU giver krumme agurker comeback

De krumme agurker kan nu igen komme på markedet. Men de vil ikke være til at finde på hylderne i supermarkederne. De er for upraktiske.
EU-Kommissionen foreslår at ændre det direktiv, der sætter standarder på grøntsager. De krumme agurker og de helt små ingrid marie-æbler, som de store danske producenter hidtil har destrueret eller solgt fra stalddøren, kan nu igen komme på markedet.
Det er de europæiske gartnerier selv, der har ønsket, at få reglerne ændret for de grøntsager, der er så skæve eller små at de falder uden for de kvalitetsklasser, som supermarkederne og EU-Kommissionen har gennemført. Hidtil har den eneste vej været i skraldebøtten eller salg fra drivhusdøren. Ændringen i forslaget, der ventes vedtaget af EUs landbrugsministre på mandag, giver gartnerierne lov til, at tage grøntsagerne med på markeder og stadepladser.
Direktøren for den danske producentorganisation GASA, mener dog ikke, at forslaget vil få særlig stor betydning i Danmark: “Der er ikke nogen, der vil have de krumme agurker. De bliver destrueret, uanset om vi må sælge dem eller ej. De få gartnerier, som nu får lov til at sælge deres skæve varer fra stadepladser, vil heller ikke opleve nogen ændring. De har gjort det hele tiden, og det er blevet accepteret,” siger han.
De krumme agurker vil heller ikke være til at finde på hylderne i supermarkederne. De er for upraktiske og forbrugerne vil fravælge dem sålænge de kan købe de lige agurker, lyder det fra landbrugsministeriet.
Historien om de krumme agurker og de danske ingrid marie æbler, der var for små for EUs bureaukrater, fik i oktober 1992 stor bevågenhed. Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann (V) medbragte en håndfuld meget små danske æbler, som han jonglerede med til ære for den internationale presse ved et europæisk rådsmøde i Birmingham.
Billederne blev sendt Europa rundt og lagde op til en hidsig debat om, hvor meget EU skulle blande sig i.
Reglen om agurkers krumning stammer fra det danske grønttorv, hvor den har været praktiseret siden 1926. Gartnernes organistation, GASA, pressede på for, at reglen skulle gælde i hele EU, så en køber kunne være sikker på hvor mange agurker, der var i en kasse. Det blev vedtaget i begyndelsen af 90-erne, at agurker skulle inddeles i klasser efter deres krumning.