EU gled i bananen

WTO medgiver, at USA har ret til i rimeligt omfang at straffe EU, fordi EU-lande favoriserer gamle koloniers bananeksport på bekostning af amerikanske bananeksportører.
WTO fældede i går dom over USA, som har indført en 100 pct. straftold på udvalgte varer fra EU.
WTO-panelet medgav, at USA har ret til at straffe EU, fordi EU-landene har favoriseret gamle koloniers bananeksport på bekostning af amerikanske bananeksportører. USA må dog kun indføre en told, der svarer til, hvad der løbende tabes på bananfronten, og det er kun ca. en tredjedel af USAs oprindelige udspil, fastslår dommen.
USA kalder alligevel WTO-afgørelsen en “stor sejr.” “Denne afgørelse vil sætte en præcedens for andre handelssager, som hormonstriden.
Det er nu slået fast, at EUs bananpolitik strider mod reglerne for international handel, og afgørelsen viser også, at der er grænser for WTOs tålmodighed,” lød det fra USAs topforhandler i WTO, Peter Scher, Washington D.C.
Det er nu tredje gang, at EU har fået underkendt sin handelspolitik i banansagen og første gang, at der bliver givet grønt lys for direkte afstraffelse af EU.
En talsmand for EU-Kommissionens næstformand, Sir Leon Brittain, sagde i går, at EU accepterer afgørelsen, men overvejer at appellere sagen.
“Jeg kan ikke se, hvordan dette kan tolkes som en sejr for USA. De har kun fået en tredjedel af, hvad de bad om. Afgørelsen viser jo også, at USA har indført en ulovlig og alt for høj told, og det overvejer vi at se nærmere på med WTO.
Vi forbeholder os retten til at appellere sagen,” understregede han.
USA indførte sin straftold i januar, efter at WTO endnu engang havde underkendt EUs manglende villighed til at dele importkvoter ligeligt mellem eksportører i hele den tredje verden.
Langt hovedparten af kvoterne gik til ACP-landene, som er Frankrigs og Storbritanniens gamle kolonier i Afrika, Caribien og Stillehavet.
EU har fastholdt, at særkvoterne kan retfærdiggøres, fordi de bliver brugt som u-landsstøtte. Et argument, der er svært at forstå i de mellemamerikanske bananplantager, som i øvrigt laver både bedre og billigere bananer.
Washington indbød i går EU til at forhandle om at fjerne straftolden, mod at EU åbner markedet for bananer fra amerikanske eksportører.
Peter Scher sagde, at USAs handelsministerium indenfor det næste par dage vil offentliggøre en komplet liste over varer, der skal fortoldes for at udligne tabet på banankontoen.
Varerne vil blive udvalgt på en liste som i november blev sendt til EU, over alt fra italiensk ost og fransk vin til skotske sweaters.
Tolden vil træde i kraft med tilbagevirkende kraft til 3. marts 1999.
Oprindeligt krævede USA, at tolden skulle indhente 3,2 mia. kr., men WTO har vurderet, at de amerikanske virksomheder repræsenteret af Big Fruit kun har lidt et tab på 1,2 mia. kr.
Det er sandsynligt, at Danmark og Holland vil blive udeladt, fordi de to lande har stemt imod EUs bananpolitik, men det er en stakket frist. Til maj udløber den sidste deadline for EUs forbehold mod oksekød produceret ved hjælp af hormoner.
Flere gange er sagen underkendt i WTO, og EUs videnskabelige komiteer har ikke haft held til at finde sundhedfarer for hverken mennesker eller dyr ved produktionsmetoden.
Alligevel siger EUs landbrugsministre, at de vil nægte at importere hormonkødet, og USA har fremlagt en lang liste over landbrugsvarer, som blive pålagt 100 pct. told.