EU ignorerer påbud

EU-Kommissionen har valgt at ignorere Den internationale Handelsorganisations, WTO, deadline i sagen om amerikansk hormonbehandlet oksekød. EU skulle have åbnet handelen med hormonkød på torsdag, men det sker ikke.
WTO har bestemt, at EU den 13. maj skal åbne de stængte handelsporte, hvis der ikke foreligger håndfaste beviser for hormonkødets sundhedsskadelige effekter.

Fælles standpunkt
Det var derfor ventet, at Kommissionen på deres møde i dag ville komme frem til et fælles standpunkt i sagen eller i det mindste vedtage en udtalelse til WTO. Men den kommer WTO og de amerikanske kødeksportører til at kigge langt efter. En talsmand for Kommissionen, Martine Reichert, sagde til den undrende presse, at hormonkødet ikke ville blive diskuteret på ugens kommissionsmøde. Hun tilføjede desuden, at hun ikke havde en anelse, om hvordan Kommissionen vil tackle WTOs deadline.

Bortrejst
Begrundelsen er, at den ansvarlige Kommissær, sir Leon Brittan, ikke kan komme til kommissionsmødet. Han er nemlig i dag i Japan for at diskutere, hvordan verdensmarkedet kan blive yderligere liberaliseret.
Ved mødet er WTOs største aktørerer til stede, Japan, EU og USA, der tilsammen står for 2/3 af verdenshandelen.

Told på EU-varer
Hvis ikke EU åbner markedet for amerikansk hormonbehandlet oksekød den 13. maj, så vil Washington D.C. svare igen med told på EUs landbrugsvarer til en værdi af flere mia. kr. EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge en delrapport, der antyder en sammenhæng mellem indtagelse af hormonbehandlet og kræft. Den er mødt med skepsis i USA.