EU: Ingen grænser for britisk okesekød

EU vil åbne for eksport af oksekød fra Storbritannien. Der har i mere end 30 måneder været lukkede grænser for oksekødet, fordi det mistænkes for at kunne viderebringe en dødelig udgave af kogalskab (BSE), Creutzfeldt Jacob syge, til mennesker. De sundhedsmæsige problemer er dog ovre nu, mener EUs landbrugskommissær, Franz Fischler, og hans veterinære eksperter.
Storbritannien har lokaliseret mere end 172.000 udbrud af BSE i kvægbesætninger, og det har ført til, at over tre mio. kalve er blevet slagtet og destrueret i løbet af de seneste 30 måneder. Det har kostet landet mere end 5 mia. kr. i manglende eksportindtægter. Men det betyder også at Storbritannien nu har noget af det sikreste oksekød i verden, har den britiske landbrugsminister, Nick Brown, hævdet. De store udgifter er kun delvist blevet kompenseret af EU.
Ophævelsen af embargoen gælder kun for udbenet kød fra kalve født efter den store udrensning i august 1996. EUs landbrugsministre skal stemme om ophævelse af embargoen 23.-24. november ved et møde i Bruxelles. Kun hvis otte lande stemmer imod, vil forslaget falde til jorden, men det er ikke sandsynligt. Sverige, Danmark, Finland, Belgien, Grækenland og Portugal har meldt ud, at de vil stemme for, at det britiske oksekød kan komme på fællesmarkedet igen. Modstanderne er EUs store oksekødproducenter: Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Østrig. Franz Fischlers talsmand, Gerald Kiely, siger, at modstanderne ikke vil stemme udfra en videnskabelig vurdering, men desværre en taktisk overvejelse. Landene har efter det britiske ekportforbud oplevet en stigende efterspørgsel og højere pris på deres eget oksekød.