EU-pris til albaner-leder

EU-Parlamentet overrakte i går Sakharov-prisen til kosovoalbanernes leder, Ibrahim Rugova. Prisen, der består af 120.000 kr., er samtidig et politisk signal til både serbere og kosovoalbanerne, mens volden de seneste dage er eskaleret i Kosovo-regionen.
Siden 1989 har Ibrahim Rugova stået for den ikke-voldelige opposition mod det serbiske styre i Kosovo. Han har opbygget skoler og en albansk administration i Kosovo. Selv under serbernes mest voldelige fremfærd har han opfordret til forsigtighed og undladelse af enhver form for provokation.
“Vi er et folk på kun to millioner mennesker. Ethvert folk har ret til at gå sin egen vej: Hvorfor ikke os Kosovoalbanere,” sagde han i en takketale til parlamentet, “man kan ikke bygge et hjem uden venner, i dag har vi mange venner også her i Strasbourg.” Ibrahim Rugovas politiske engagement førte ham i spidsen for det stærkeste parti i Kosovo, Kosovos Demokratiske Liga, og han blev i 1998 valgt som præsident for “Republik Kosovo”, som kosovoalbanernerne selv udråbte.

Har mistet fodfæste
De seneste år har Rugovas dialogsøgende politik mistet fodfæste under serbernes militære fremfærd og kosovos egen hær, UCKs, modstandskamp.
Ibrahim Rugova har studeret litteraturvidenskab ved universiteterne i Pristina og Paris. Siden 1988 har han tillige været formand for sammenslutningen af forfattere i Kosovo.
Sakharov-prisen tildeles hvert år en person, der har udmærket sig i kampen mod fantisme og had – den omtales også som “tankefriheds-prisen.” Det er i år 10. gang prisen bliver uddelt.
Prisen er tidligere gået til både sydafrikaneren Nelson Mandela og den burmesiske oppositionsleder Aung San Suu Kyi.