EU-regnskab forkastet

Forholdet mellem EU-Parlamentet og EU-Kommissionen nåede frysepunktet, da parlamentet i går afviste at godkende kommissionens regnskab for 1986.
EU-Parlamentet har i en historisk afstemning afvist at godkende EU-Kommissionens regnskab for 1996.
Dermed er forholdet mellem de to institutioner i EU-samarbejdet faldet til frysepunktet, og parlamentet har bebudet en mistillidsafstemning i begyndelsen af januar, der kan vælte EU-Kommissionen.
For at vælte EU-Kommissionen kræves der et flertal på 2/3 af de afgivne stemmer i parlamentet. Desuden skal der være et absolut flertal blandt de 626 medlemmer.
Hvis afstemningen i Strasbourg i går kan tages som et forvarsel om den kommende mistillidsafstemning, så mangler der blot 45 stemmer for at vælte EU-Kommissionen.
Alligevel kan man i dag nøgternt konstatere, at det er højst usandsynligt, at EU-Parlamentet vil gribe til en afskedigelse af EU-Kommissionen.
Det er den socialistiske gruppe i EU-Parlamentet, der har bedt om en mistillidsafstemning. Men lederen af gruppen, Pauline Green fra Storbritannien, understreger, at ønsket om en afstemning reelt er blevet fremsat for at støtte EU-Kommissionen, og socialisterne derfor selv vil stemme imod et mistillidsvotum.
“EU-Kommissionen har i en tid med mange store udfordringer behov for tillid. Og det får den bedst, hvis en mistillidsafstemning bliver nedstemt,” siger Pauline Green.
Eva Kjer Hansen (V), medlem af den liberale gruppe i EU-Parlamentet, siger, at hun ikke vil stemme imod Kommissionen under en mistillidsafstemning.
“Parlamentet har vist sin store styrke under afstemningen i går. Nu gælder det om fastholde presset. Men jeg vil ikke stemme imod EU-Kommissionen,” fastslår hun.
Den liberale gruppe har 61 medlemmer i EU-Parlamentet, og mens stort set alle disse medlemmer stemte imod en godkendelse af EU-Kommissionens regnskab, så føler Eva Kjer Hansen sig overbevist om, at gruppen ikke vil være med til at nedstemme Kommissionen under en mistillidsafstemning.
Kirsten Jensen fra Socialdemokratiet stiller et stort spørgsmålstegn ved, om højrefløjen i EU-Parlamentet vil vælte sin egen kommissionsformand, Jacques Santer, der er kristelig-demokrat.
Det har netop først og fremmest været højrefløjen i EU-Parlamentet, der har været kritisk over for kommissionen, mens de fleste i den socialistiske gruppe, der tæller i alt 214 medlemmer, stemte for en godkendelse af regnskabet.

Kulminationen
I sig selv vil det ikke få alvorlige konsekvenser, at regnskabet for 1996 ikke er blevet godkendt. Kommissionens regnskaber for 1997, 1998 og fremover er uafhængige regnskaber og skal ikke ændres eller trækkes tilbage alene på grund af problemerne med 1996-regnskabet.
At EU-Parlamentet har nægtet at godkende dette regnskab er imidlertid stadig kulminationen på en langvarig krise mellem de to institutioner. EU-Parlamentet har været stadig mere kritisk over for kommissionens håndtering af det store budget, der årligt beløber sig til godt 600 mia. kr.
En rapport viste for nylig , at EU ikke kan redegøre for ca. fem procent af det samlede budget. Det lyder måske ikke af så meget, men svarer alligevel til ca. 30 mia. kr.

Skandaler
Der har været talrige skandalehistorier om penge, der er forsvundet på mystisk vis, om ansættelse af familiemedlemmer i stillinger, som de ikke havde nogen forudsætninger for at udfylde m.m. Og frem for alt er luften mellem EU-Parlamentet og EU-Kommissionen blevet forpestet, fordi parlamentarikerne har anklaget kommissionen for ikke at ville samarbejde.
På forhånd var der spekulationer om, at EU-Kommissionen frivilligt ville træde tilbage, hvis parlamentet nedstemte regnskabet. EUs budgetkommissær, Erkki Liikanen fra Finland, afviste imidlertid kontant den mulighed i går.

Løfte om samarbejde
“Der er ikke nogen, der har sagt til os, at vi skal træde tilbage. Og det agter vi heller ikke,” sagde han.
Sagen om regnskabet fra 1996 bliver nu sendt tilbage til EU-Parlamentets budgetkontroludvalg, der vil stille nye spørgsmål til Kommissionen. Liikanen lover, at Kommissionen vil samarbejde – men parlamentarikerne er skeptiske.
“Det har kommissionen sagt så mange gange før. Og hidtil er det ikke blevet meget bedre,” mener Eva Kjer Hansen.