EU-regnskab reddet i land

EU-Kommissionen reddede sig i går over de første skær i striden med EU-parlamentet om EU-regnskabet for 1996. Parlamentets irritation over Kommissionens forvaltning af de mange milliarder kr. kan dog stadig vælte samtlige EU-kommisærer, når Parlamentet holder endelig afstemning i Strassbourg i næste uge.
En række belastende svindelsager fra 1996 er siden blevet fulgt op af endnu mere graverende tilfælde af dårlig administration, og det har svækket parlamentsmedlemmernes tillid til, at den nuværende Kommission kan hjælpe sig selv ud af problemerne.
EU-Parlamentets budgetkontroludvalg besluttede i går, at anbefale en accept af 1996 regnskabet. Kun en stemme bestemte udfaldet blandt udvalgets 28 medlemmer. Stemmefordelingen var 14-13 og det var hovedsagligt den socialistiske og radikale gruppe, som hev anbefalingen i land på det dramatiske møde. Den socialistiske gruppe er den største i EU-Parlamentet, og sammen med de radikale sidder de på næsten 1/3 af stemmerne.

Fornuftig diskussion
Freddy Blak, der er næstformand i Budgetkontroludvalget, siger: “Vi anbefaler parlamentet at godkende regnskabet med de ændringer, som vi forhandlet igennem. Vi har på det seneste haft en fornuftig diskussionen med den budgetansvarlige kommissær Erkki Liikanen, som er kommet til posten siden 1996. Men de skal ikke føle sig fredet, der er stadig stor irritation over deres fup og fidus.”