EU-støtten på vej efter computerrod

I nat begyndte EU-støtten efter snart halvandet års computerrod igen at rulle til de danske fødevareeksportører. Problemerne er løst, og inden en måned har alle virksomheder fået deres EU-støtte, lover det trængte EU-Direktorat.
På Kampmannsgade 3 i København bag glasruder, skulpturer udlånt fra Statens Museum for Kunst og Sten Brøgger-kunst på væggene har det danske EU-Direktorat haft store problemer med at spytte EU-milliarder efter danske landmænd.
En af forklaringerne er computerproblemer. En anden er, at organisationen er klemt mellem Fødevareministeriet, der på den ene side er arbejdsgiver og udbetaler løn, og Kommissionen i Bruxelles, der på den anden side stiller opgaverne.

Nye krav
»Det er selvfølgelig et problem, at EU til stadighed stiller nye krav til administrationen, uden at der følger bevillinger med. Det bliver svært at opfylde EUs krav og kundernes berettigede forventninger. Det er den situation, vi sidder i nu,« siger Direktoratets direktør Peter Baumann.
Selv om ni mia. danske kroner hvert år kanaliseres gennem huset, har Direktoratet lommesmerter og ikke mindst heftige tømmermænd efter halvandet års forsinkelse af et nyt EDB-system, som skulle effektivisere og ikke mindst computerisere al udbetaling af støtte til dansk landbrug.
Men en lang række virksomheder har ikke set skyggen af deres penge i månedsvis. 211 mio. kr. sidder fast i to forældede EDB-systemer, der ikke kan samarbejde. Løsningen har været at ordne sagerne manuelt, men det er en næsten umulig opgave og har betydet, at mange folk er blevet flyttet fra andre opgaver til den tidkrævende sagsbehandling.
Et nyt kontrol -og udbetalingssystem skulle have været oppe og køre allerede i efteråret 1997. Men leverandøren svigtede, og kontoret blev nødt til at finde en ny. Valget faldt på Oracle Danmark.

Endelig igang
I nat – halvandet år senere end beregnet – begyndte systemerne endelig at udskrive checks til danske fødevareeksportører. Nogle af dem har ventet i mere end et halvt år på deres penge, og de danske landmænds udbetalinger var truet.
I kulissen rumsterer en voldgiftssag mod den tidligere EDB-leverandør, en pukkel på 30.000 sager, hvor firmaer ikke har fået udbetalt den eksportstøtte, deres budget nøje er til rettelagt efter og dyb frustration hos Direktoratets direktør, Peter Baumann.
»Det kan siges meget enkelt. Vi har ikke opfyldt vores mål, og det er ikke acceptabelt. Det har påvirket humøret i huset, og stemningen er trykket. Udskiftningen i Direktoratets mandksab har det seneste år været på omkring 20 pct. Heldigvis er det kun eksportstøtten, som vi har problemer med,« siger Peter Baumann, som er uddannet jurist.
Han har været direktør i EU-Direktoratet siden 1994 efter at have arbejdet for Kommissionen i Bruxelles.

Nervøse trækninger
Hans 230 medarbejdere er uddannet henholdsvis jurister, økonomer og kontoruddannede. De administrerer omkring 35 støtteordninger, der svarer til halvdelen af pengestrømmen mellem Bruxelles og Danmark.
Peter Baumann ved godt, at bare navnet, EU-Direktoratet, giver nervøse trækninger og nakkehårsrejsning hos effektive arbejdssomme mennesker.
EU-Direktoratet kan kun være alle bureaukratiers moder. » Vi er nu et udbetalingsorgan og er ansvarlige for udbetaling af al landbrugsstøtte i Danmark. Og vi prøver netop via vores kunst og flotte skulpturer at vise, at vi er moderne. Sådan vil vi gerne opfattes,« siger Peter Baumann.
Der findes i alt 100 udbetalende organer i EU, og Peter Bagmand mener, at det er vigtigt, at kontorerne ligger i de enkelte medlemslande.
Samtidig må han erkende det frustrerende i, at ordrerne kommer fra Bruxelles, mens løn og arbejdsbetingelser udstikkes fra Fødevareministeriet.
Det videre arbejde med eksportstøtten er ud over gang i det nye EDB-system afhængigt af yderligere en pengeindsprøjtning.
Fødevareminster Henrik Dam Kristensen (S) vil på næste møde med Finansudvalget i juli bede om 33 mio. kr. til Direktoratet. Det beløb svarer til, hvad Diretoratet i 1998 måtte betale tilbage til EU-Kommissionen, da EU-domstolen fandt, at Direktoratet havde set igennem fingre med danske slagteriers ulovlige prisaftaler.

Noget at tale om
»Hvis vi får de penge, så kan vi klare os året ud. Hvis ikke – har vi virkelig et problem,« sukker Peter Baumann, der ellers kan prale af et ry blandt sine kolleger som det mest effektive udbetalingskontor i Europa.
»Vi har noget at tale om sammen. Jeg ved, at andre lande har endnu større problemer med deres eksportstøtte end os.« De udbetalende organers tværgående samarbejde hedder Pantarhey. Det betyder, Alt flyder.
At foreningen har valgt det danske EU-Direktorat til at huse det internationale sekretariat skyldes ifølge ham selv, at det er et af de steder, hvor tingene flyder mindst.
EU-landenes udbetalende organer beskæftiger omkring 20.000 mennesker.
Det er flere, end der arbejder i Kommissionen i Bruxelles.