EU vinder popularitet på euroen

For første gang i flere år er der blandt alle EU-indbyggere flertal for medlemskab af EU, melder EU-Kommissionen i en ny rapport om holdninger til EU-spørgsmål. Endnu mere populær end EU-medlemskab er den fælles mønt, euroen. I løbet af det seneste år har 10 pct. af indbyggerne i EU skiftet mening og taget parti for den europæiske valuta. Det betyder, at der nu er ca. 60 pct. tilhængere, hvis der var afstemning i hele EU.
Kommissionens talskvinde, Martine Reicherts, sagde i går i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, Eurobarometer, at det er en lettelse for Kommisionens arbejde, at euroen nu er blevet en accepteret del af den europæiske hverdag.
Der er dog stadig store udsving i de enkelte landes holdninger, men vigtigst er, at alle de lande, som deltager i euroens første fase fra første januar 1999, for første gang har deres befolkning med. Tyskland har således lige klemt tilhængerskaren op på 51 pct. De tyske politikere slipper dermed for at handle stik imod flertallets ønske, som tidligere prognoser har tydet på, når euroen skal overtage D-markens rolle.

Fortjeneste giver tilhængere
Undersøgelsen viser desuden en tydelig tendens til, at de lande, hvor befolkningen føler, at de har tjent penge på EU-medlemskabet, også har den højeste grad af tilhængere. Både til euroen og til medlemskabet i det hele taget.
Det gør sig specielt gældende i Irland, hvor de mest entusiastiske tilhængere bor. 83 pct. er her på tilhængersiden, og 85 pct. mener, at landet har tjent på medlemskabet.
Tilbage står danskerne som de absolut mest euro-skeptiske. 57 pct.
er direkte modstandere af euro på dansk jord, mens kun 34 pct. synes, det er god idé.
De mest arge EU-modstandere er svenskerne. Hvis der var folkeafstemning i morgen i Sverige, så ville svenskerne gøre som nordmændene, nemlig droppe alt EU-samarbejde. Kun 32 pct. af svenskerne kan mobiliseres til at mene noget godt om EU-medlemskabet.