Festdag for børnenes rettigheder

De internationale børnerettigheder fejrede i går ti års fødselsdag. Dagen blev fejret på UNICEFs hovedkvarter ved siden af organisationens lager-haller fyldt med tæpper, fødevarer og medicin, som venter på at komme afsted til nødstedte børn i hele verden.
En skoleklasse, forfatteren Thomas Winding og undervisningsminister Margrethe Vestager gav hvert deres bud på, hvorfor rettigheder for børn er så vigtige.
“Demokratier virker kun, hvis borgerne er frie, og borgerne er kun frie, hvis de har haft en fri barndom,” mente Thomas Winding.
“Det kan være svært for børn, at håndtere begreber som rettigheder, men ikke desto mindre, er det vigtigt at diskutere det med dem. I Danmark har vi haft undervisningspligt siden 1814, og vi lever op til børnerettighederne, men vi skal stadig diskutere børns tarv – også for at kunne hjælpe børn i Den tredje Verden,” sagde undervisningsminister Margrethe Vestager.

Ret til at lege
Børnerettighederne er den mest anerkendte internationale aftale. Kun to lande har ikke skrevet under på den. Det er USA og Somalia. Rettighederne fylder 54 kortfattede artikler, og giver børn en grundlæggende ret til at lege, have sin egen mening, få en uddannelse. Børnene får også ret til beskyttelse mod misbrug, kidnapning, religion og lignende.
I UNICEFs daglige arbejde kan børnerettighederne bruges til at konfrontere regeringer, som ikke overholder dem.
“I Sri Lanka har begge parter i borgerkrigen eksempelvis brugt børnesoldater, og vi kunne med rettighederne i hånden overtale dem til at lade være. De fik valget mellem at droppe børnesoldaterne eller blive ramt af sanktioner og boykot af deres turistvirksomhed, hvis vi havde gjort en sag ud af det,” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

Skrabe penge ind
Han understreger, at UNICEFs vigtigste opgave i Danmark er at skrabe penge ind til projekter i uviklingslande.
“Men rettighederne kan også anvendes i Danmark. Vi har jo skrevet under på dem, og de skal overholdes. En af rettighederne siger, at et barn skal have lov til at være at sig selv. Den ret kunne i Danmark måske bruges til at se på, om alle børn i Danmark skal have deres eget værelse,” foreslår han.

Børns tarv
Adgang til rent drikkevand / Dødelighed under 5 år / Analfabetisme

Danmark 100 / 0,6 / 0

USA 100 / 0,8  / 1

Somalia 31 / 21,1 / 76

Indien 81 / 11,1 / 48

Tal i procent

Kilde: UNICEF