Finsk retsag om forbrydelser mod menneskeheden udstilles på Koh-i-noor

“And we don’t even know if our system looks like our system anymore” er en udstilling af kunstnergruppen Model Court på galleriet Koh-i-Noor 18. – 31. marts, 2011. Åbningen foregår d. 17. marts fra kl. 19-23 i Koh i noor, Dybbølsgade 60, København V.

“And we don’t even know if our system looks like our system anymore” er en udstilling af kunstnergruppen ‘Model Court’. Udstillingen omhandler retssagen mod Francois Bazaramba, en rwandisk statsborger med asyl i Finland, som i juni 2010 blev idømt en livsvarig fængselsdom af den finske stat for sin rolle i folkemordet i Rwanda.

Transmission retssag via SkypeRetssagen følger princippet om “Universel Jurisdiktion”, hvorved stater kan retsforfølge  personer uden relation til den retsforfølgende stat for forbrydelser imod menneskeheden. Retsagen foregik overvejende i Finland i henhold til finsk lov, men ved to lejligheder rejste den finske ret til Rwanda og Tanzania for at hente vidnesbyrd, mens Bazaramba af juridiske årsager blev tilbageholdt på finsk jord. Den geografiske afstand mellem den finske domstol i Rwanda og den anklagede, som var tilbageholdt i et finsk fængsel, blev forbundet via videokonferenceudstyr og Skype, som gjorde det muligt at transmittere retsagen i interval mellem de to nationalstater.

En retsag uden fortilfælde teknologisk og juridisk

Den unikke tekniske indretning af retslokalet er brugt som en model for udstillingen i Koh-i-noor’s galleri. Retslokalets audiovisuelle konfigurationer bliver på denne måde brugt som et redskab til at redigere interviews og andet video-materiale, som Model Court gruppen har samlet igennem deres arbejde med retsagen. Installationen i Koh-i-noor formidler historien om en retsag, som er uden fortilfælde teknologisk og juridisk, men som derudover må siges at være en fiasko i sit forsøg på at bygge bro over kulturelle skel. De rummelige, geografiske og kulturelle komplikationer karakteristisk for denne retsag er taget som et udgangspunkt for at udforske hvordan transnational lovgiving er konstitueret igennem et Eurocentrisk begreb om sandhed.

Model Court København Pressemeddelelse

Rumlige, æstetiske og geopolitiske aspekter af retspraksis
Model Court er et fortløbende samarbejde mellem kunstnerne Sidsel Meineche Hansen (DK), Oliver Rees (UK), Lorenzo Pezzani (IT) og Lawrence Abu Hamdan (UK). Projektet bygger på en serie af interviews med advokater, dommere, tolke og stenografer samt møder med forskellige filmskabere, arkitekter og teoretikere, hvis arbejde også beskæftiger sig med rumlige, æstetiske og geopolitiske aspekter af retspraksis.

Pressen er velkommen til åbningen d.17 marts fra kl. 19-23, i Koh-i-noor, Dybbølsgade 60, København V.

Andre Model Court events:

Memory of Justice. Dir. Marcel Ophuls. Filmvisning på Rio Bravo d. 13 marts, 2011. Kl. 16.00

Model Court Artist Talk på Rio Bravo, d. 19 marts 11.00 – 14.00. En del af seminaret Contested Spaces, mellem Goldsmiths, Univerisity of London Københavns Universitet.

For yderligere information kontakt venligst:
Model Court Sidsel Meineche Hansen0045 50326866 / 0044 7916032886 sidselmeineche@gmail.com