Flyd dig til afslapning og en sundere krop

Stig ned i tanken, og få kontakt med dit dybere jeg. Hent kraft og kreativitet gennem en indre rejse i flydetanken.

Flydning i en flydetank kan lindre smerter, afslappe og bruges i forbindelse med stressbehandling og forskellige terapiformer. De forandrede bevidsthedstilstande, man opnår i flydetanken, minder meget om dem, man når gennem yoga og meditation.
Når man flyder, lukkes alt lys og lyd ude, og hurtigt mærker man ikke længere sin krop, fordi vandet, der omslutter en, er præcist 34,4 grader – samme temperatur som huden. Vandet i tanken er saltere end det Døde Hav, og det gør, at man flyder helt ubesværet, selvom om man slapper fuldstændigt af.

Forskning fra Karlstads Universitet i Sverige viser, at under sådanne omstændigheder fyldes reserverne op, og kroppen restituerer sig selv meget hurtigt. Samtidig glider man ind i en mental afslapning, som minder om fosterets vægtløse tilstand i livmoderen.

”Under flydningen sker der et skift i hjernen. I hverdagen styrer sekundære processer som vaner og logisk og regelret tænkning. Efter kort tid i tanken veksler hjernen til primære processer, som minder om et barns instinktive, spontane tænkning,” siger Anette Kjellgran, doktor i psykologi. Hun forsker i flydningens betydning for vores sundhed ved Karlstad Universitet.

At kunne veksle mellem den logiske hverdagsbevidsthed og de billeddannende, fantasirige tilstande er en forudsætning for et kreativt liv i harmoni med sig selv og omgivelserne.

Under flydning er der mange, som ser billeder, hvilket er et tegn på en ændret bevidsthedstilstand. Ofte vil tidsopfattelsen også forandres, så en time i tanken opleves som få minutter.

Anette Kjellgran undersøger i øjeblikket, hvordan flydetanken kan anvendes i forbindelse med traditionel psykoterapi:
”Vi indleder med 45 minutter i tanken og fortsætter med samtaleterapi. Når man er afslappet efter en tur i tanken, er det lettere at håndtere de blokeringer, man vil bearbejde,” siger hun.

I Danmark er der i øjeblikket ingen flydetanke. Virksomheden Brainvibe er netop begyndt at importere tanke fra Sverige, og målet er at få flydetanke ud til fitnesscentre, behandlere, svømmehaller og hospitaler. Den ene af de to initiativtager til Brainvibe, Hans Henrik Lichtenberg, siger:
”I Sverige er der flere end 100 tanke fordelt over hele landet, og det tyder på, at der er et uopdyrket marked for flydning i Danmark. I Malmø alene er der tre steder, man kan gå ind fra gaden og købe en time i en flydetank, præcis som man går en tur i solarium.”

For yderligere information om flydetanke, kontakt:
Brainvibe.dk
Hans Henrik Lichtenberg
Anebjergvej 10
8600 Silkeborg
86760601 – 21777921
info@brainvibe.dk
– Eller se mere på www.brainvibe.dk under menupunktet ”flydetanke”, hvor vi også linker til en række udenlandske artikler, tv-indslag og forskningsresultater.