Fortsat kamp for toldfri forlængelse

Den toldfri branche nægter at give op. Slaget mod EU-Kommissionen er tabt, men alligevel samledes en stribe repræsentanter for virksomheder og specielt udsatte regioner i Bruxelles i går i en sidste krampetrækning.
I al hast blev de enige om at kræve en fem-årig forlængelse, inden den toldfrie handel afskaffes. Det blev foreslået at kalde overgangsperiodens handel for “euroshopping”.
De fem år vil give ansatte i branchen tid til at finde et nyt arbejde og tid til, at de ramte områder kan komme på fode ved hjælp af støttekroner fra EU. Problemet er, at branchen allerede har haft ni år til at indstille sig på afskaffelsen af den toldfri handel.
Ideen om at sammenkæde regionsstøtte med de manglende indtægter fra toldfri handel er et forsøg på at få en dialog i gang med Kommissionen, inden den ventes at afsige den endelig dødsdom over toldfrie luksusvarer i midten af marts.

Brug for en blød landing
“Der er brug for en blød landing. Alt andet vil være udtryk for en ufattelig arrogance fra Kommissionens side,” sagde Brenda O’Brien, der er talskvinde i Den europæiske Transportsammenslutning. Kommissionen afslog i sidste uge endnu en gang at forlænge fristen for afskaffelse af toldfri handel. I stedet henviste Kommissionens embedsmænd til de EU-fonde, som støtter særligt tilbagestående områder. I øjeblikket får både Nordjylland og Falster regionsstøtte, og de vil med henvisning til bortfaldet af toldfrit salg kunne hente yderligere kompensation, mener Kommissionen.

Ingen garanti for støtte
Men regionerne kan ikke være sikre på, at de får støtte. Kommunaldirektør i Frederikshavn, Karsten Simensen, siger: “Frederikshavn er en af verdens største færgehavne. Når den toldfri handel afskaffes, mister vi mindst 1000 arbejdspladser og 40 pct. af passagerene. Vi har ingen garanti for, at vi kan hente støtte. De fonde, som Kommissionen henviser til, skal nemlig søges på lige fod med alle andre, heriblandt Østeuropa, som kæmper med helt andre problemer.” Flere store transportarbejderforbund i Norden, bl.a. danske SiD, har også meldt sig i slutspurten for en bevarelse af det toldfrie salg.

Transportarbejderforbundene opfordrer statsministrene i Finland, Sverige og Danmark til at sikre en forlængelse af det toldfrie salg i en periode. Forbundene accepterer på længere sigt, at salget bliver afviklet, men de ønsker en forlængelse, fordi harmoniseringen af skatter og afgifter i EU-landene endnu ikke er gennemført.