Fyldte kornlagre presser priserne

Årets høst skal i de kommende måneder bjærges i hus. Om det bliver en god eller dårlig høst, kan eksperterne endnu ikke sige noget om. Det afhænger af vejret de kommende uger, men priserne er helt sikkert ikke på højde med de foregående års.
Der er ikke rokket ved EU-tilskudene. Det, der trækker priserne nedad, er de igen bugnende EU-kornlagre og en god høst globalt de seneste par år, mener Kjeld Bukh Hansen, kontorchef i Landbrugsrådet.
“Vi kan risikere at havne på EU-minimumpriser, fordi der er for meget korn på markedet,” siger han.
En tønde korn, svarende til 100 kilo, ventes at indbringe landmanden mellem 70 og 80 kr. i år – i midten af firserne var prisen tæt på 170 kr.

Marker under vand
Til næste år ventes kornmængderne at blive mindre og priserne dermed højere som følge af, at EU-Kommissionen for nylig har hævet brakmarkprocenten. EU-lagrene formodes at indeholde knap 39 mio. tons korn i slutningen af 1998.
Hvordan årets høstresultat bliver er umuligt at spå om nu, men der er kommet vand nok, siger chefkonsulent i Landbrugets Rådgivningscenter, Carl Åge Pedersen.
“Nu skal skal vi bare have nogle temperaturer på mellem 20-25 grader, så kernerne kan vokse. Det skulle være opskriften på en god høst.” I Vendsyssel er kartoffelhøsten truet af alt for meget vand. Der er marker, som er direkte oversvømmet, oplyser Landbrugets Rådgivningscenter.
Dansk Meteorologisk Institut vil ikke love, at vejret bliver i landmændenes favør. Det vil regne hveranden dag indtil en gang i næste uge, og derefter kan der ske hvad som helst, melder vagthavende meteorolog Brian Nielsen.