Gasbrænder fem gange så dyr som Roundup

Afbrænding eller sprøjtegift? Det koster 11 kr. at sprøjte 1000 kvadratmeter med Roundup, mens prisen er fem gange så høj – 56 kr. – hvis den samme effekt skal opnåes med en gasbrænder. Det regnestykke skal politikerne forholde sig til, hvis de vil indføre et totalt stop for brug af sprøjtemidler i hele den offentlige sektor.
Men uanset hvad de vælger, så vil det ikke få nogen mærkbar effekt på den samlede belastning af miljøet. Mindre end én procent af de bekæmpelsesmidlerne, der i dag bliver solgt i Danmark, bliver brugt af det offentlige. Sidste år brugte kommunerne omkring 20 tons bekæmpelsesmidler, mens amterne købte 2,5 tons og staten 14 tons, oplyser fuldmægtig Nina Herskind fra Miljøstyrelsen. Totalt blev der solgt 4582 tons.

Synligt for borgerne
Ikke desto mindre vil et totalt, offentligt stop blive særdeles synligt for borgerne, fordi ukrudtet for alvor vil skyde frem og ændre sammensætningen af både planter og dyr. Mange steder vil mælkebøtter og andet ukrudt få lov at præge parker og sportsanlæg.
Det offentlige bruger især det særdeles effektive ukrudtsmidel Roundup. Og gang på gang har det været diskuteret, hvorvidt Roundup er farligt eller ej. Men dokumentationen mangler fortsat: “Bekæmpelsesmidler er nogle af de bedst undersøgte i verden. Og ingen stoffer er mere undersøgt end Roundup. Men trods de mange undersøgelser har vi i Miljøstyrelsen ikke fundet anledning til ikke at godkende midlet,” oplyser Nina Herskind.