Gildhøjcentret sparer over 100.000 kr. på elregningen

Med intelligent styring af ventilationsanlægget kan Gildhøjcentret spare rigtig mange penge. Centret, der består af hotel og sportsfaciliteter, kan samtidig glæde sig over, at miljøbelastningen er drastisk reduceret.

Nærmest ved et tilfælde fandt Gildhøjcentret en årlig besparelse på over 100.000 kroner. Ventilationen i bad og omklædningsrum ved centrets squashbaner skulle blot have udskiftet et luftfilter, da YITs projektleder Leif Andersen foreslog Gildhøjcentrets inspektør at installere en intelligent styring.
”Da jeg kom første gang, var der ingen brugere, men alligevel kørte ventilationsanlægget. Derfor foreslog jeg, at vi installerede en styring med bevægelses- og fugtighedsfølere,” fortæller projektleder Leif Andersen. Ventilationsanlægget starter nu, når der brug for det – når gæsterne ankommer og klæder om, og igen når de bader. En fugtføler sørger for, at anlægget fortsætter, indtil fugtigheden er nede på et acceptabelt niveau.
Gildhøjcentret havde tidligere et energiforbrug på cirka 167.000 kroner om året, og det er nu reduceret til omkring 30.000 kroner. Det betyder, at løsningen, der med følere, undercentraler og programmering har kostet cirka 70.000 kroner, allerede har tjent sig ind på under et år.
Anlægget kører nu blot 15 procent af tiden i forhold til tidligere, men udfører præcis samme funktion. Leif Andersen, der har stået for montering og programmering siger:
”Der er mange penge at spare ved at installere styring, men desværre er der ikke mange, som kender til mulighederne, selvom de teknologiske løsninger er både enkle og billige.”