Grønlandsk stemmesluger

Portræt: Josef Motzfeldt
Tidligt i går morges blev stemmerne ved det grønlandske valg talt op. Lederen af det venstreorienterede outsiderparti Inuit Itaqagitiit (IA) blev topscorer med 1731 personlige stemmer. Hans navn er Josef Motzfeldt, og i øjeblikket er han travlt optaget af at samle 16 nødvendige mandater, som vil pege på ham som formand for det grønlandske hjemmestyre.
Josef Motzfeldt har ført sit parti frem til en tredjeplads i grønlandsk politik godt båret af offentlighedens ærgrelse over det siddende landsstyres inkompetence. Striden om landstyreformandsposten står nu mellem Jonathan og Josef Motzfeldt, som deler oldefar og efternavn, men splitter grønlænderne med hver deres socialistiske ideer. Kan det lade sig gøre for Josef Motzfeldt at erobre posten, så er det første gang i hjemmestyrets historie, at det socialdemokratiske Siumut må se sig besejret.
Hans parti er konstant gået frem, men de to siddene mastodonter har formået at holde IA ude i den grønlandske kulde. De frygter ham, og det skyldes blandt andet, at Josef Motzfeldt har taget hul på tabuemnet om mere selvstændighed til Grønland. Dernæst har han i valgkampen profileret sig som ærkesocialist med et udspil om en “rigmandsskat”.
Det var et forslag, som alle kunne forstå: De ti pct. rigeste grønlændere skulle ifølge planen betale ti pct. mere i skat til fordel for sundhedsvæsen og skoler. Oveni lovede Josef Motzfeldt ubegrænset pension og lægehjælp til alle. Det gav pote hos vælgerne, mens de politiske magthavere så skeptisk til.
“Det har altid været min grundholdning, at ethvert samfund skal bedømmes på den måde, det behandler de svageste. De stærke skal nok klare sig, men de svage må vi alle føle et ansvar for at hjælpe til en bedre tilværelse. Også selv om det betyder, at der er lidt mindre til de stærke.” Josef Motzfeldt blev født i bygden Iqaliko den 24. november 1941 og var med til at grundlægge IA i 1986. Siden har partiet været i opposition. Den læreruddannede Josef Motzfeldt opstillede til landsrådet allerede i 1975 og blev valgt til landstinget i 1987. To år senere blev han valgt til kommunalbestyrelsen i hovedstaden Nuuk, og i 1994 valgtes han til formand for IA. I mellemtiden har han bestridt posten som bestyrelsesformand i Royal Greenland, Grønlands største virksomhed.