Julen er hjerternes tid, og mange lader den søde stemning kulminere i et julefrieri. Juleaften – og nytårsaften – er populære dage at fri på, viser besøgstallene på det største bryllupssite i Danmark, bryllup.dk.
Forårsforelskelser er velkendte, men mange vælger at erklære deres kærlighed og fri til den udkårne i julehøjtiden. Næsten hver tiende af årets samlede frierier finder sted enten jule- eller nytårsaften, efter en relativ lav aktivitet på området i efterårsmånederne og et stykke ind i julemåneden, viser tal fra Bryllup.dk.
”Der sker en markant stigning i antallet af besøg den 24. og igen den 31. december, og mange nye brugere tilmelder sig her. Vi kan registrere, at der finder cirka 3000 frierier sted på de to dage – med en klar overvægt på juleaften,” fortæller direktør for Bryllup.dk, Kenneth Lund, som selv har friet til sin kone en juleaften.
En af årsagerne til, at romantikken blomstrer i december, er uden tvivl julestemningen og dens fokus på kærlighed og familie. Efter en travl julemåned med julefrokoster og stor selskabelighed bliver der behov for at samle sig om det nære og bekræfte samhørigheden. Derudover er der en generel tendens til, at folk vælger mærkedage til at fri på – eksempelvis også svendegilder og fødselsdage.
Kvinder må godt, men gør det ikke
Den klassiske måde at fri på juleaften er, at manden giver kvinden en ring i julegave, og idet hun åbner den lille æske, falder han på knæ og spørger, om hun vil gifte sig med ham. Tre ud af fem mænd frier på traditionel vis på knæ, mens en tredjedel vælger en lidt mere kreativ løsning. Kun én ud af 20 iscenesætter noget helt utraditionelt som at fri fra scenen til en koncert eller midt i et elastikspring. – Og det er typisk manden, der stiller spørgsmålet. I hele 84 procent af de danske frierier er det manden, der anmoder om kvindens hånd. En quick poll på Bryllup.dk viser ellers, at fire ud fem finder det fuldt ud acceptabelt, at kvinden frier – men i praksis er det altså kun en lille del af kvinderne, der faktisk gør det.
Flere vælger et sommerbryllup
Et romantisk julefrieri vil typisk føre til et kirkebryllup, der generelt er veliscenesat og tilknyttet særlige datoer for såvel frieri som bryllup. En fjerdedel af brugerne på Bryllup.dk opfatter ligefrem en borgerlig vielse som en discountløsning. Og ligesom det nu er højsæson for at fri, er dagen for brylluppet heller ikke tilfældig.
”Bryllupsdatoerne har ændret sig inden for de sidste 6-7 år. Tidligere blev de fleste viet i forbindelse med påske eller pinse – nu bliver halvdelen af alle brudepar gift i juli og august. Og i år har der været en ekstra grund til at holde sommerbryllup med den magiske dato 070707,” siger Kenneth Lund.
Udebliver et forventet frieri i år, kan man glæde sig over, at 2008 byder på en skuddag. Efter jule- og nytårsaften er den 29. februar nemlig den dag på året, der oftest bliver brugt til at fri. Ifølge traditionen har kvinderne lov til at fri den 29. februar – og kan forvente 29 skindhandsker retur, hvis frieriet skulle blive afvist.