Før HAKI startede egen distribution i Danmark tilbage i 1979, blev HAKI-stilladser forhandlet gennem firmaet Munch & Lerche. Importen startede allerede via en svensk mellemhandler i slutningen af 1960´erne, og i 1972 blev Munch & Lerche officiel forhandler.
Munch & Lerche var et succesfuldt ingeniør- og maskinfirma, som havde specialiseret sig i at importere specialredskaber til byggebranchen. Allerede i 1950´erne slog virksomheden igennem ved at opbygge et solidt netværk af udenlandske leverandører til den danske byggebranche. Eksempelvis importeredes nogle af landets største pladevibratorer, som blev solgt til byggeriet.
God forretning af udleje stilladser
I 1973 blev de oprindelige ejere købt ud af tre medarbejdere, herunder Viggo Mandrup Olsen, far til Bjarne Mandrup Olsen, der i dag er administrerende direktør og medejer af AC Stilladser.
Bjarne begyndte i starten af 1970´erne at arbejde i sommerferierne hos Munch & Lerche, og under sine studietid arbejdede han på lageret som medhjælper.
I første del af 1970´erne gik det godt for byggeriet. Munch og Lerche begyndte at udleje stilladser, og det viste sig at være en rigtig god forretning; stilladserne udgjorde nu ca. halvdelen af virksomhedens omsætning. – Men i årene 1977-78 opstod en krise i byggeriet som følge af lavkonjunkturer og en skyhøj rente. Byggeriet gik helt i stå landet over, og det kunne mærkes hos leverandører – særligt hos Munch & Lerche, som havde investeret stort i at opbygge et omfattende lager.
Byggekrise i slutningen af 1970´erne
Midt i denne krise valgte HAKI at etablere eget selskab i Danmark med Jørgen Lynge Nielsen som direktør og dennes ansatte Viggo Mandrup Olsen, som både havde stort kendskab til HAKI-stilladser og et netværk i byggebranchen. Munch & Lerche blev således ”overtaget” af HAKI.
Viggo huskes som en fantastisk god sælger, der med sin store indsigt i produkterne og en pose rundstykker altid fik solgt den rette løsning. Viggo blev ansat i HAKI Danmark og med ham hans søn Bjarne. HAKI fortsætter som Munch & Lerche med salg og udlejning af HAKI produkter og begynder etablering af et omfattende netværk af kunder over hele landet.
AC stilladser i DR-Byen
I december 1980 stifter Tage Dahlgren Nielsen virksomheden AC Stilladser. AC Stilladser har bygget sin forretning på opsætning af stilladser, primært HAKI, som virksomheden i dag har et nært samarbejde med. AC Stilladser har kapacitet til at dække 60-70.000 m2 med stillads og er dermed blandt de 10 største stilladsvirksomheder i Danmark. Virksomheden beskæftiger 35 personer i alt, hvoraf en stor del i øjeblikket er aktive på DR-byggeriet i Ørestaden. Her er det krævende specialopgaver, blandt andet ved den nye koncertsal, som kræver AC Stilladsers ekspertise inden for opsætning af stillads.
Derudover er de primære arbejdsopgaver renovering af gamle bygninger i Storkøbenhavn, disse opgaver står for næsten 80 pct. af omsætningen. AC Stilladser har stilladslager for 50-60 mio. kr.
HAKI-medarbejder bliver chef i stilladsfirma
Samarbejdet mellem HAKI og AC Stilladser bliver i løbet af 80-90´erne meget tæt, og der formidles store mængder stillads. Tage Dahlgren Nielsen begynder at søge efter en person til at overtage den daglige ledelse. I mellemtiden er Bjarne Mandrup blevet salgschef i HAKI og dermed sin fars, Viggos, chef.
Tage spørger Bjarne, om han vil ind i AC Stilladser, og Bjarne takker, efter nogle år, i 1999 ja.
”Da havde jeg været 18 år hos HAKI og følte, det var tid til at prøve noget andet,” siger Bjarne Mandrup Olsen. Nu ejer Bjarne 1/3 af AC Stilladser og tegner i praksis virksomheden udadtil. Samarbejdet med HAKI er stadig nært, blandt andet har AC Stilladser købt HAKIs nye 750 overdækningssystem til diverse renoveringsopgaver og desuden brugt det på en specialopgave i DR-Byen.
Samarbejdet mellem HAKI og AC Stilladser er blevet yderligere cementeret efter at AC Stilladser har ansat ingeniøren Jes, der, som Bjarne, er tidligere HAKI-medarbejder.