Handelskrig kan koste halv milliard

Handelskrigen mellem EU og USA får direkte konsekvenser for danske eksportører. De nye toldsatser på 100 pct., som USA truer med, vil betyde et årligt tab på 575 mio. kr. for danske virksomheder, viser en intern udregning fra EU-Kommissionen.
Værst ser det ud for eksporten af småkager. Branchen må standse den 288 mio. kr. store eksport, hvis de amerikanske trusler bliver til alvor. Logistikchef, Kent Filt, hos den største eksportør af småkager, Kjeldsen Internetional, bekræfter EUs tal og siger:

Danmark stemte imod
“Det vil under ingen omstændigheder kunne lade sig gøre at eksportere til USA med en told på 100 pct. Det vil jo betyde, at en pakke småkager til 20 kr. pludselig kommer til at koste 40 kr. USA er vores suverænt største marked, så dette vil koste arbejdspladser.” Kommissionens udregninger viser også, at fotoudstyrbranchen og papkartonindustrien vil blive hårdt ramt.
Danmark står uden skyld i handelskrigen. Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) var nemlig enig med USA i, at de banankvoter, der startede krisen i slutningen af oktober, ikke levede op til WTO-reglerne om international frihandel. Danmark stemte således som Tyskland og Holland nej til de nye kvoter, men de blev underkendt af de andre EU-lande.

Pres på WTO
“Det rammer os, at USA ser EU som et land. Vi kunne godt se, at kvoterne ikke stemte overens med Verdenhandelsorganinsationens (WTO) regler, og vi havde iøvrigt håbet på en kvote for bæredygtige bananer,” siger en dansk diplomat i Bruxelles til Jyllands-Posten.
EU-Kommissionen prøver nu at få en hastesag igennem ved WTO. Hvis alle procedurer i sagen går uden problemer, så kan handelskrigen lige akkurat nå at blive afværget, siger han. Det kræver dog, at EU lover at ændre sine diskriminerende banankvoter, som er forfordelt til England og Frankrigs gamle kolonier, og det kan blive svært at få igennem.

Historiske årsager
“Der er tale om historiske bånd mellem kolonierne og EU-landene, det drejer sig om mange arbejdspladser og ganske mange penge,” bedyrer den danske diplomat.
De amerikanske myndigheder vil 15. december komme med deres endelige liste over varer, der skal fortoldes. Det har de ret til, hvis blot sanktionerne kun dækker den fortabte bananfortjeneste, og hvis EUs nye banankvoter bliver underkendt af WTO.
EU-Kommissionens udregninger viser, at den største taber i handelskrigen bliver Italien, der kan miste over 4,8 mia. kr. dernæst kommer Frankrig med godt 4 mia. kr., og Tyskland vil miste 2,9 mia. i tabte eksportindtægter.