Handelsstrid gavner Danmark

Amerikanske virksomheder flokkes om Danmark efter det danske nej til EUs banankvotefordeling.
Danmark kan se frem til at tjene på handelskrigen mellem EU og USA. Danmark er sammen med Holland eneste EU-land, som stemte nej til EUs banankvotefordeling, der har irriteret USA så meget, at EU trues med straftold på omkring 3 mia. fra den 1. februar.
“Da Danmark stemte imod EUs nye importsystem, valgte USA at belønne os i form af fritagelse for ekstratolden,” siger Jørgen Møllegård, der er statskonsulent ved den danske ambassade i Washington, D. C.
Han har på ambassaden modtaget flere henvendelser fra amerikanske virksomheder, der ønsker at omlægge deres import fra et andet EU-land til Danmark.
“Fem-seks firmaer har allerede spurgt, om vi kan hjælpe dem med at finde danske eksportører, og jeg tror, det breder sig. En af dem var en juicefabrik, som hidtil har købt æbler i Tyskland og Østrig. Vi har også fået en forespørgsel om svinekød, som Danmark og Holland bliver de eneste EU-lande, der må eksportere til USA,” fortæller Jørgen Møllegård og understreger, at der er mange steder, de amerikanske virksomheder kan henvende sig. Derfor kan der være langt flere interesserede virksomheder.
Ambassaden i USA mener, at det er en oplagt opgave at hjælpe danske virksomheder med at finde amerikanske importører.
“Den enes død er den andens brød,” siger Jørgen Møllegård, der ikke har fået nogen henvendelser fra Danmark.

En stakket frist
Men det bliver en stakket frist for Danmark. Hverken EU eller USA dyrker selv bananer – de bananer, der er stridens kerne. Derimod producerer begge oksekød i stor stil, og det bliver næste store stridsmål.
Den 1. marts sender USA en liste over Atlanten over varer, der skal straffortoldes, fordi EU nægter at importere amerikansk kød avlet ved hjælp af hormoner.
Allerede i december sagde den amerikanske landbrugsminister, Dan Glickman: “Jeg kan slet ikke forstå, at man interesserer sig så meget for banansagen. Jeg har gemt alt mit krudt til den langt vigtigere hormonkødsag.” “På den amerikanske liste vil danske landbrugsvarer figurere,” siger, Jørgen Møllegård. Det vil gå hårdt ud over de danske svineavlere, som hvert år eksporterer for omkring 650 mio. kr. til USA.
Handelsrestriktionerne mod dansk landbrug vil træde i kraft den 13. maj, bebuder USA, medmindre der findes et kompromis. Parterne står dog meget langt fra hinanden. EU har allerede tabt to sager ved WTO, men hverken politikere eller forbrugere i EU er parate til at spise hormonkød.