Humor som forretningsplan

Ernst & Young kan godt klare, at der bliver taget gas på revisionsbranchen, erfarede Jarl Friis-Mikkelsen, da han var vært ved Entrepreneur Of The Year 2007. Men det var ikke kun sjov og ballade. Jarl Friis-Mikkelsen er selv iværksætter, og mange års kultur- og underholdningsprojekter har gjort ham meget bevidst om, hvad der kræves for at starte op.

Jarl Friis-Mikkelsen var vært ved Entrepreneur Of The Year 2007 i Bella Center, og valget af netop ham var ikke tilfældigt. Jarl Friis-Mikkelsen brænder nemlig for iværksætteri, og han ser Entrepreneur Of The Year som en god måde at holde sig selv orienteret om underskoven i dansk erhvervsliv og samtidig som et velfortjent klap på skulderen til de virksomheder, der vover pelsen. Derfor sagde han ja til at deltage som vært i arrangementet, på trods af at han kun sjældent stiller op til private virksomheders happenings.

Iværksættere har brug for anerkendelse
”Det var spændende at være med, og jeg føler, jeg har fået udvidet min horisont. De fleste mennesker kender kun et par iværksættere som eksempelvis ikonet Martin Thorborg, men efter Entrepreneur Of The Year går det op for én, at der findes utroligt mange spændende virksomheder, som man aldrig har hørt om før. – Det er en god lejlighed til at blive klogere og holde sig opdateret, og samtidig har de nye virksomheder brug for at blive anerkendt for deres indsats. De ukendte virksomhedsledere, vi så ved arrangementet, kan gå hen at blive fremtidens trendsættere – både i erhvervslivet, men også i mediebilledet,” siger han.

Ruskede op i revisorerne
Inden arrangementet brugte Jarl Friis-Mikkelsen nogle uger på at forberede sig, holde møde med Ernst & Young og fundere over emnet. Hans indgang til jobbet som vært var den humoristiske, og især modsætningsforholdet mellem en gammel og stabil revisionsvirksomhed og de nyopstartede vækstvirksomheder stod for skud.

”Når man tænker på revision, er iværksætteri ikke det første, der dukker op på den indre nethinde. Det er vel netop inden for revisionsbranchen, man mindst ville ønske sig iværksætteri. Derfor valgte jeg at trække de linjer skarpt op og lave sjov med det,” siger Jarl Friis-Mikkelsen.

– Og det blev der taget positivt imod fra begge sider i salen.

Iværksætter i underholdningsbranchen
Jarl Friis-Mikkelsen har selv startet op adskillige gange. Det begyndte med bands og blev senere til film og TV. Hans erfaringer og mange succeser med iværksætteri i underholdningsbranchen har givet ham et mantra, som han bruger i sit daglige arbejde:

”Man skal altid kaste sig ud i det og tro på, at der vokser vinger ud i faldet. – Det er, når man kommer ud på kanten og bliver fremmed for sig selv, at man udvikler sig,” siger Jarl Friis Mikkelsen.

Dette mantra bruger Jarl Friis-Mikkelsen i sit arbejde hos Skandinavisk Filmkompagni, hvor han er studievært på programmet aha! – det er blevet til mere end 100 udsendelser indtil videre. Ved siden af arbejder han på et projekt, der handler om at formidle hans egen tilgang til de gode ideer og pludselige indskydelser, og hvordan han fastholder dem og sætter dem i system.

Om Jarl Friis-Mikkelsen
Jarl Friis-Mikkelsen (født 1. december 1951) er skuespiller, sanger, filminstruktør og tv-vært. Han er oprindelig uddannet cand.mag. i dansk og engelsk og startede sin karriere på P3 i 1978, samtidig med at han sang i popbandet Kester. Jarl Friis-Mikkelsen blev for alvor kendt, da han sammen med Ole Stephensen skabte makkerparret Brødrene Øbberbøv, som blev vist som lørdagsunderholdning på DR. Partnerskabet med Ole Stephensen fortsatte i endnu et umage makkerpar, Walter og Carlo. Jarl Friis Mikkelsen spillede Carlo, den selvsikre hælebarsindehaver, der kommer ud for alskens ulykker med den usikre Walter som sidevogn. De tre film genoplivede den udskældte folkekomediegenre og var publikumssucceser i biograferne. Herefter blev han vært og senere underholdningschef for Danmarks Radio. I de seneste år har han instrueret den første sæson af Langt fra Las Vegas og medvirket i den danske sitcom Klovn med blandt andre Casper Christensen og Frank Hvam.