I strid modvind

Portræt: Carl Hugod – københavnsk speciallæge – i strid modvind efter kritik af lægemidlet Cipramil.
Den 55-årige københavnske speciallæge Carl Hugod har i den seneste uge været på alles læber i læge -og medicinalverdenen. I et samarbejde med Danmarks Radio om Lægemiddelstyrelsens godkendelse af det antidepressive middel Cipramil stødte Carl Hugod på så mange uregelmæssigheder, at han indberettede sagen til Forskningsstyrelsens Udvalg vedrørende Videnskabeligt Uredelighed.
Det har skabt angst blandt patienter, som mener at have fået et bedre liv takket være de antidepressive midler. Flere læger mener desuden, at Carl Hugod unødigt lægger den danske medicinalvirksomhed, Lundbeck, som producerer Cipramil, for had. Danmarks Radio risikerer nu et søgsmål fra Lundbeck som følge af udsendelsen “På lykke og fromme”, der blev sendt i mandags.

Ikke første gang
“Hvordan kan Carl Hugod udtale sig om sådan nogle ting, når man ikke arbejder med forskning til dagligt og ikke har med patienter at gøre?” spørger en pensioneret overlæge, som ønsker at være anonym.
Psykiaterene Mogens Undén og Kirsten Benkhe beskylder direkte Carl Hugod for uprofessionalisme. Carl Hugod selv er disse uger i Kenya i sin egenskab af lægefaglig konsulent for COWI Consult. Her evaluerer han et projekt for Danida.
Det er ikke første gang, Carl Hugod er i vælten. Da han var chef for 5. afdeling i Sundhedsstyrelsen blev han fyret og tre af hans nære medarbejdere fulgte ham i protest. Fyresedelen kom umiddelbart efter, at han i samarbejde med medicinaldirektøren Palle Juul-Jensen besluttede at gennemføre en undersøgelse af styrelsen for at forbedre samarbejdet.
“Carl har en stærk civil courage. Han mener, at tvivlen skal komme patienterne til gode. Det har givet problemer i sagerne om asbest, passiv rygning, nikkel og pesticider,” fortæller Carl Hugods kone gennem 34 år, Hanne Nissen Hugod.

Ingens ærinde
Hun er ikke i tvivl om sin mands hensigter: “Han går ingens ærinde. Da samarbejdet med DR begyndte, anede han jo ikke hvad materialet handlede om, og når der så optræder så mange spørgsmål, så er det da naturligt, at man følger dem og beder nogle eksperter svare på, om det kan være rigtigt,” siger hun.
“Han er helt klar over hvor meget de nye antidepressive midler betyder for patienterne.” Carl Hugod bruger sin fritid på jazzmusik. Han har sit eget band, som efter sigende spreder mere hygge en vellyd. Carl Hugod har fire voksne børn, hvoraf to har valgt at gå i deres fars fodspor.