Boligsøgende holder sig fra at bygge nyt hus. Et bredt udsnit af byggefirmaer fastslår, at pinsepakken gør folk utrygge. Det betyder, at færdige kontrakter ikke bliver underskrevet og annoncer ikke får den opmærksomhed, som de plejer.
Branchen har mærket den dalende interesse for at bygge nyt hus i de sidste par måneder, hvor rygterne om regeringsindgreb har svirret i luften. Men der har hele tiden været et håb om, at indgrebet ikke ville ramme byggebranchen. Det er sket nu, og det så kraftigt, at mange byggefirmaer kan mærke det på pengepungen.
Niels Møller, der er indehaver af byggefirmaet BOBYG, siger om situationen: “Den dalende interesse har været mærkbar. For eksempel har vi ikke fået den samme reflektion på vore annoncer i dagbladene som vi plejer, og kunderne holder sig tilbage.” Også inden for sommerhusbranchen mærkes en afventende holdning.
“Vi er nok ikke den gruppe, der bliver hårdest ramt, men vi kan mærke pinsepakken. Vores kundegruppe er anderledes. De er ældre end almindelige boligkøbere og har typisk flere penge mellem hænderne og ofte en anden bolig med betydelig friværdi,” mener Frank Larsen fra sommerhusbyggefirmaet Stenhøj Husene A/S.
Ikke alle mener dog, at man skal beklage sig. Branchen kan nemlig skyde sig selv i foden, hvis den fokuserer for meget på pinsepakken, siger Jørgen Foldgård, generalagent for Modulbyg.
“Hvis man gennemgå pinsepakken er det ikke så galt endda. Man skal huske på, at pakken først er fuldstændigt gennemført om fire år. I den periode vil vi opleve en lønstigning på 2-3 pct. om året, og det kan betyde, at vi havner på et niveau, hvor det ikke er så slemt. De beregninger, som skræmmer folk, er netop dem, hvor man tager den gennemførte pinsepakke og lader som om, at den er gældende fra i morgen. Det kan føre til en psykologisk reaktion, og huskunderne vil måske holde sig tilbage uden saglig grund,” frygter Jørgen Foldgård.