Indisk-pakistansk konflikt optrappet

Pakistan angreb mandag en indisk militærbase i Kashmir. Angrebet mod brigadehovedkvarteret ved Kazalwan i Kargil sektoren i den nordlige del af det omstridte område kommer efter fem dage med usædvanligt hårde kampe i grænselandet mellem Indien og Pakistan, hvor 57 civile pakistanere ifølge kilder i det pakistanske militær er blevet dræbt. Indiske myndigheder oplyser deres tab til 34 menneskeliv.
Optrapningen af konflikten mellem de to nye atommagter fik den pakistanske præsident, Nawaz Sharif, til at anklage Indien for “uansvarlig opførelse uden nogen form for fornuft.” Indien beskylder Pakistan for at støtte den muslimske separatistbevægelse i Kashmir med våben til brug mod hindu-minoriteten og indiske myndigheder.
Den voldsomme optrapning af volden i den øde bjergegn kommer ummidelbart efter et mislykket topmøde mellem den indiske præsident Atal Behari Vajpayee og hans pakistanske kollega, Nawaz Sharif. Mødet var det første af sin slags, siden de to lande i foråret begyndte at spille med deres atomare muskler.

Krig to gange
De to lande har været i åben krig to gange, siden de blev delt i 1947 efter britisk herredømme. Den muslimske separatistbevægelse i Kashmir, der har eksisteret siden 1989, har på det seneste ændret taktik ved at slå til i hindu-dominerede områder.