Ingen enighed om flygtninge

EU EUs indenrigsministre nåede ikke til enighed om en flygtningekvote.
Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) fik i går mandat til at tage imod 1.400 flygtende Kosovo-albanere. Straks efter fløj han til Luxembourg, hvor EUs indenrigsministre mødtes for at aftale en flygtningekvote. Otte EU-lande ville ikke sige, hvor mange flygtninge de er parat til at modtage.
Samtidig er EU-Kommissionen “dybt betænkelig” over planerne om at evakuere flygtninge fra Balkan til EU-lande. Kommissær Emma Bonino kalder det “deportation.” Thorkild Simonsen sagde, at kvoten på op til 1.400 flygtninge er en “fair andel.” Men en fair andel af hvor mange, kom ikke frem i Luxembourg i aftes.
“Der er noget, der tyder på at samarbejdet mellem NATO, EU og FN ikke er helt koordineret, der er blandet nogle tal sammen. Vi ved simpelthen ikke, hvor mange flygtninge, der skal ud fra Balkan. Det gør det svært at lave en kvote,” sagde indenrigsministeren.

Dobbelt frivillighed
Det er nu op til FNs flygtningehøjkommissær, at fordele antallet af flygtninge i EU-landene ud fra pricippet om dobbelt frivillighed. Det betyder, at både flygtningene og modtagerlandet indvilger.
“Dernæst lægger vi vægt på, at flygtningene bliver registreret og kommer i hele familier. Det gør det også nemmere, når de skal hjem igen,” meddelte Thorkild Simonsen efter mødet.
Netop som mødet begyndte i Luxembourg, trådte EU-kommissør Hans van den Broek på talerstolen i Bruxelles og lovede yderligere 1,1 mia. kr.
til humanitær hjælp ved grænselejrene og 750 mio. kr. til Kosovos nabolande. EUs nødhjælpsorganisation, ECHO, har allerede sprængt sit 1999-budget ved at øremærke samtlige 345 mio. kr. til lejre, mad og medicin.
EUs kommissær med ansvar for flygtninge, Emma Bonino, sagde i går, at det ikke vil nytte at transportere flygtninge til EU-lande: “Hvis vi evakuerer 50.000 flygtninge, så vil Slobodan Milosovic blot sende 100.000 flere til ud af Kosovo. Istedet må vi overbevise landene i regionen om, at flygtningene skal blive der midlertidigt med EUs støtte.” Frankrig og Italien har udmeldt, at de mener, at det vil være at spille Milosovics spil, hvis man sender flygtninge til EU-landene.
Den engelske regering siger, at så mange flygtninge som muligt skal blive i regionen. Andet vil være at hjælpe Milosovic i hans etniske udrensning.

Planlægge indsats
En gruppe eksperter fra EU-Kommissionen tager i denne uge til Kosovos nabolande for at planlægge indsatsen med de lokale myndigheder.
Albanien har sagt ja til at modtage 100.000 flygtninge med støtte fra EU.
“Måske er de flygtninge nogen af dem, som vi regnede med skulle til EU,” sagde Thorkild Simonsen.