Ingen mangel på gas

Medierne skriver meget om forsyningssikkerheden og problemer mellem flere østeuropæiske lande og den store gaseksportør Rusland. For danske kunder er der ikke noget at bekymre sig over. Den danske produktion af naturgas er nemlig så stor, at vi ud over at dække eget behov også eksporterer naturgas til andre lande, og sådan vil det være mange år ud i fremtiden.

Lige nu rækker de danske gasreserver til 20-30 års forbrug. Gasreserverne forventes at blive øget i de kommende år, så der vil være til endnu flere år ud i fremtiden. Desuden er Danmark forbundet til det europæiske naturgasnet, så der er mulighed for at få leveret gas fra andre gasfelter. Om der bliver importeret eller eksporteret gas fra Danmark, afhænger af mange faktorer såsom pris på de internationale gasmarkeder, hvor store lagrene er etc. Når man tænder for gassen som kunde hos Naturgas Fyn, vil gassen som regel være dansk, men den kan også komme fra eksempelvis russiske felter.
Det centrale spørgsmål er, om der til hver en tid vil være gas nok til de danske kunder, og her står Danmark i en gunstig situation på grund af gasfelterne i Nordsøen. ”Gasleverancen i Danmark er nok det mest sikre, vi har i hele Europa. Naturgas Fyn har på forsyningssiden Statoil i ryggen, så de danske gasforbrugere skal ikke bekymre sig over, om der er gas i morgen – eller om ti år,” siger Christian Hald, markedsdirektør hos Naturgas Fyn.
Ikke alle lande er så heldige. Hviderusland og Ukraine har udelukkende baseret sig på import af gas fra Rusland, og det giver store problemer, hvis Rusland hæver prisen eller hellere vil sælge til nogle andre.
Mange EU-lande er også dybt afhængige af gassen fra øst. På nuværende tidspunkt importeres næsten 40 pct. af Europas samlede forbrug af naturgas, og ifølge fremskrivningerne vil denne afhængighed øges til hele 70 pct. i 2020, oplyser en EU-grønbog om forsyningssikkerheden, ’En europæisk energistrategi’.