Invester selv via Internettet

Stort set alle danske banker kan benyttes via Internettet, og der er nu betydeligt flere danskere, der ordner deres bankærinder på nettet end ved skranken. Men det er ikke kun rutine-ting, der kan klares via browseren. Også mere avancerede operationer som handel med værdipapirer og valuta er efterhånden blevet standard i alle webbankløsninger. Bankerne får hård konkurrence af rene investeringsportaler.

Onlinebankerne er en af de største successer på Internettet, og det smitter nu af på internetbørsmæglerne. De rene internetbørsmæglere er langsomt ved at overbevise danskerne, selvom de fleste brugere stadig foretrækker deres traditionelle bank, og så gør det ikke noget, at det koster lidt ekstra, når det kommer til eksempelvis kurtage på aktiehandler.

Fordelene ved at investere online er åbenlyse:

• Der er åbent 24 timer i døgnet året rundt
• Markedsoplysningerne er helt friske
• Mange muligheder for investering
• Du kan reagere lynhurtigt
• Ingen mellemled

Der er mange penge at spare ved at vælge de billige internetbørsmæglere frem for bankernes indbyggede handelsmodul eller ved at handle via banken pr. telefon. Både service og informationsniveau er helt i top hos internetbørsmæglerne, viser flere brugerundersøgelser.
Dansk Aktionærforenings Vilstrup analyse fra november 2004 viser, at 32 pct af alle aktieejere nu handler via Internettet. I 2003 samme tid var dette tal 13 pct. Ifølge Københavns Fondsbørs har internetbørsmæglerne fordoblet deres markedsandel inden for det sidste år målt ved antal handler. Storbankerne forsvarer deres højere kurtage med bedre service og rådgivning, men ifølge vilstrupanalysens spørgsmål omkring investeringsrådgivning svarer 22 pct. og 17 pct. af respondenterne hos henholdsvis Danske Bank og Nordea, at de ikke ønsker rådgivning overhovedet. Disse brugere vil med fordel kunne åbne en konto hos en internetbørsmægler.

Netbankerne og handelsportalerne har eksisteret siden begyndelsen af 1990´erne, men de er stadig i rivende udvikling. Der kommer løbende nye investeringsmuligheder til, og det har aldrig været så nemt at komme i gang. Sikkerheden på netbankerne er meget høj. For at logge på skal man have en elektronisk nøgle liggende på sin computer, og derudover kan man kun få adgang via et password og et brugernummer. Flere banker tilbyder også, at man kan logge på med Den Digitale Signatur. Den høje sikkerhed gælder også for de rene investeringssites som E*TRADE og Euroinvestor.

For at komme i gang skal man oprettes, og det svarer til at åbne en bankkonto. Herefter kan man overføre penge fra sin bankkonto til sin nye investeringskonto, depot, og gå på indkøb på børserne.
Når man har sin egen konto, er man i princippet stillet som en professionel trader på børsen. Man har adgang til de samme oplysninger og muligheder for at købe, lægge bud og sælge, men også samme risiko. Alle internetbørsmæglere tilbyder, at man kan geare sine aktiekøb ved at låne. Har man eksempelvis 100.000 kr. i sit depot, kan man disponere over 500.000 kr. til aktiehandel.

De største investeringssites i Danmark:

Nordnet
Nordnet tilbyde aktiehandel på børserne i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og USA. Andre aktier kan handles via telefon. Man kan oprette en konto med minimum 99 kr.
www.nordnet.dk

E*Trade
E*TRADE er en af de største spillere i verden inden for online børshandel. Det er muligt at overføre sin pensionsopsparing fra banken til E*TRADE. Kurtagen afgøres af antallet af handler, man foretager pr. måned. Jo flere handler, jo billigere bliver det. Der er ingen minimumsgrænse for indskud, når der åbnes en konto.
www.etrade.dk

SaxaTrader
Dansk bank med kontorer over hele Euopa. Der kræves et minimumindskud på 10.000 USD. Alle brugere får tilknyttet en personlig rådgiver, som kan kontaktes pr. telefon. SaxoTrader tilbyder et avanceret handelssystem, der inkluderer børser over hele verden.
www.saxobank.com

Euroinvestor
EuroInvestor er ikke et børsmæglersite, men en informationsportal. 6 medarbejdere sørger for, at flere end 250.000 danskere hver måned kan holde sig opdateret med relevant investor-information. Euroinvestor står også bag internetsiden www.aktiemanager.dk, hvor man kan prøve lykken på børsen med virtuelle penge og se, om ens investeringsstrategi fungerer, inden man kaster sig ud i rigtige investeringer.