Jubii udelukker konkurrenter

Jubii har uden lovhjemmel opsagt en kontrakt og slettet links til andre portaler. Det er udfrysningsmetoder siger kritikere og anklager samtidig Jubii for at plagiere andres koncepter.
Hos ahaa.dk, der står for en række portaler på Internettet, føler man sig snydt. En aftale indgået første maj i år om gensidig eksponering – en såkaldt barteraftale – blev i sidste uge ophævet ensidigt af Jubii A/S. Samtidig fjernede Jubii A/S alle de links, som ahaa.dk havde betalt for at få fremhævet. Dette sker samtidig med, at Jubii A/S kopierer ahaa.dk´s koncepter, mener ahaa.dk.

I et brev fra marketingdirektør Martin Thorborg, Jubii, til ahaa.dk lyder begrundelsen for ophævelsen af aftalen: “Hvis vores indeksører får den opfattelse, at nogen prøver at omgå reglerne, så har de fuld ret til at slette links.”

Interne regler
Jubii A/S´s regler indebærer, at et firma kun må have et link på Jubiis indeks. Derfor optræder ahaa.dk´s sider nu “uberettiget” på Jubii-indekset, og Jubii beskylder ahaa.dk for at prøve at “omgå reglerne.”

Men de regler, som Martin Thorborg omtaler, har ahaa.dk´s Sama Niazy aldrig hørt om. Det eneste han ved er, at Martin Thorborg har underskrevet en kontrakt om, at seks links skal fremhæves på Jubiis site i et år frem. Den kontrakt, de har underskrevet viser med al tydelighed, at Jubii hele tiden har vidst, at ahaa.dk ejer de seks domæner, som blev fremhævet som Pluslinks.

Jubii gjorde altså ikke opmærksom på, at der fandtes interne regler, som betyder, at aftalen slet ikke kunne blive til noget. Se den skriftlige aftale her.

Jubii overtræder egne regler
Web Index Administrator hos Jubii A/S oplyser, at et firma kun kan have en side stående i Jubiis indeks. Dette gælder også, hvis samme firma har ti forskellige sider med forskelligt indhold.

Men dette princip overholder Jubii A/S ikke selv. Der er mange virksomheder i indekset, hvis tilknyttede selskaber også kan findes på Jubii. Det drejer sig om eksempelvis Dansk Supermarked, FDB og DSB.

“Vi giver vores indeksører fuld redaktionelt råderum, hvis de mener, at der er nogle links, der forvirrer brugerne, så kan de fjerne dem. Jeg vil da ikke vride armen rundt på en af vores indeksredaktører, fordi jeg har gjort en af mine gamle venner en tjeneste ved at fremhæve hans links,” siger Martin Thorborg.

“Vi har været storsindede”
“Vi skrev kun tingene ned, fordi der skal stå noget på skrift overfor skattevæsenet, men det var en vennetjeneste. Vi har været utroligt storsindene overfor ahaa.dk ved at fremhæve deres links, det var ren charity. I øvrigt ville det være dumt af mig at lave aftale med en konkurrerende virksomhed. Det ville svare til, at jeg lavede bannerbyt-aftale med Yahoo,” udtaler marketingdirektøren hos Jubii A/S.

Ahaa.dk´s Sama Niazy er enig i, at aftalen blev lavet i venskabelig ånd:
“Først lavede vi aftalen mundtligt, men det var Jubii selv, der senere henvendte sig for at få en underskrevet kontrakt. Når Jubii selv insisterer på at få formel aftale, så mener vi også, at de skal leve op til den. Alt andet er useriøst,” siger han.

“Men det værste er, at Jubii fjerner vores links samtidig med, at de plagiere vores koncepter. Vi har registreret domænenavne som avisguide.dk, domainguide.dk, sportsguide.dk osv. Alle disse navne er Jubii begyndt at bruge på deres egen site om identiske sider. Det er den bagvedliggende grund til at vores links er fjernet,” mener Sama Niazy.

Uacceptabelt
Marketingdirektør fra portalen Sol.dk, Morten Damgaard, er enig:
“Det er absolut ikke normalt eller acceptabelt i netbranchen, at man bryder skriftlige aftaler. Jubii har udelukkende gjort det for at sikre sig, at brugerne ikke går fra Jubii over til ahaa., det forstår jeg godt, men det skulle de have tænkt på inden de lavede aftalen.”

To jurister, som BizReport har talt med om sagen, siger, at ahaa.dk vil kunne kræve erstatning fra Jubii for brud på kontrakten. Jurist Martin von Haller Grønbæk siger til BizReport, at den pågældende kontrakt er bindende, og at den ikke kan brydes, medmindre der er hjemmel for det i selve aftalen.