Julen ender hos inkasso

Millioner af kroner, som er brugt på julegaver og julehygge, vil til februar blive tvangsinddrevet af inkassofirmaer i Danmark. Tendensen til at holde jul for penge, som ikke er der, er de seneste år steget, og det kan mærkes hos kreditstyringsvirksomhed Intrum Justitia. Her forventes en stigning i antallet af inkassosager på 25 pct. i begyndelsen af 2012 som følge af danskernes sprængte julebudgetter.

Julen varer lige til påske, men indimellem ender en stor del af juleindkøbene som ubetalte regninger og efterfølgende inkassoforretning. Antallet af inkassosager stiger erfaringsmæssigt månederne efter jul, og forbrugerne ser ikke ud at have lært lektien denne jul. Det hænger sandsynligvis sammen med, at vi ikke ønsker at lade finanskrise eller evt. arbejdsløshed påvirke den måde, vi holder jul på. Men regningen skal betales, og hos Intrum Justitia ses allerede nu de første tegn på en travl februar med inddrivelser og rudekuverter.

Køber julegaver på klods

”Nu og i de kommende uger vil vi desværre se, at rigtig mange danskere giver los og køber julegaver uden at kunne betale. Erfaringen har vist os, at antallet af inkassosager stiger i første kvartal, hvilket primært skyldes et overforbrug i forbindelse med juleindkøbene,” siger Morten Engelbæk, direktør hos Intrum Justitia A/S.

På baggrund af erfaringerne fra de seneste år, og det forventede ekstraforbrug på jul i 2011, forudser Intrum Justitia en stigning i inkassosager på 25 pct. i første kvartal af 2012 i forhold til gennemsnittet af sager i hele 2011.

Stigning i inkassosager efter jul
Stigning i inkassosager efter jul

De foreløbige indikationer om forbrugernes forventninger til, hvor meget der skal bruges på julen, tyder ikke på, at der vil blive sparet i år i forhold til tidligere. Faktisk forventes en stigning på 1,3 pct. – over en halv mia. kr. Det samlede ekstraforbrug i Danmark i december 2011, der kan forbindes med julen, forventes at stige med ca. en halv mia. kr. til ca. 41,3 mia. kr. – eller hvad der svarer til 4.444kr. pr. dansker. Det viser tal, som Centre for Retail Research har udarbejdet for nettjenesten Kelkoo.


Intrum Justitia anbefaler privatpersoner med en skrøbelig økonomi at følge disse fire råd i forbindelse med juleindkøbene:

• Læg et budget der også inkluderer gaver, julemad, julefrokoster og nytårsaften
• Planlæg dine gaveindkøb efter dit budget
• Start med at købe gaver i god tid, så du udgår dyre panikkøb
• Køb kun hvad du har planlagt
• Undgå at tage dyre forbrugslån, tal hellere med dine kreditorer om udsættelse af betaling

For yderligere information kontakt venligst:

Stine Pomiklo, Marketing Manager
Intrum Justitia A/S
Tlf.: +45 3369 7000
Dir.: +45 3369 7037
Mob. +45 2298 5620
stine.pomiklo@intrum.com
www.intrum.dk

Morten Engelbæk
Morten Engelbæk