Kanofolk vokser med opgaverne

Ned ad Gudenåen 162 kilometer i silende regn eller strålende solskin – for kanofolket er det ligegyldigt. Kanoferien er booket måneder i forvejen, og vind og vejr er detaljer, der skal overvindes ligesom de mange seje greb om pagajen og aftensmaden, der skal fiskes op af den dovne strøm. Vælger man kanoferie, så vælger man også strabadser.
På Gudenåen, og de store søer den gennemløber, sejler i dette øjeblik 800-900 kanoer. Og de skal alle samme vej – det er ikke tilladt at sejle mod strømmen. I Ry skal alle kanoerne op af vandet og bæres over vejen til vandgang i Birksø. Det har stået på i de sidste 40 år, men fra næste år vil det være muligt at sejle under vejen.
Den hyggelige havnefront samler en stime af ænder og kanoer, som skal provianteres fra kiosken og pølseboden. Her er et overtal af enlige fædre med bar overkrop, der har deres weekend-børn med på overlevelsen i naturen. Det kan kanoudlejeren tale med om: “Tidligere var det helt unge og par, der tog på kanoferie, men nu er hovedparten fædre. Der er faktisk en del arbejdspladser og beboergrupper, som organiserer en flok af fædre, der så tager på kanotur med deres børn,” siger Svend Vestergaard, der driver Ry Kanofart.

Alle kanoer ude
Svend Vestergård er glad. Det er nemlig første gang alle hans kanoer er ude at sejle på samme tid i år. Vejret var begyndt at give kanoudlejerne bange anelser, for de mange bookede ferier suppleres med kanoudlejning for en enkelt dag, og det har stået sløjt til.
“Tidligere var det helt unge og par, der tog på kanoferie, men nu er hovedparten fædre. Der er faktisk en del arbejdspladser og beboergrupper, som organiserer en flok af fædre, der så tager på kanotur med deres børn,” siger Svend Vestergaard, Ry Kanofart.
“Ingen tænker spontant på at sejle i kano, når det regner,” fortæller Svend Vestergaard. Men nu skinner solen, og alle kanovognene er tomme.
“Når man først sidder derude, så tænker man ikke på regnen på samme måde som når man sidder indendøre. Vi har kun oplevet et par gange, at nogen har opgivet deres ferie, fordi det har været for surt.”

70 km på seks dage
Tre kanoer bliver bugseret over vejen og lagt til kaj. De er en flok fra Herlev, som ikke syntes, der kunne blive råd til en ferie sydpå. I løbet af seks dage skal de sejle 70 km ned ad Gudenåen.
“Der var en strid vind ude på Mossø, så vi måtte sejle tæt på kysten.
Der kom også noget regn, men ikke nok til at ødelægge noget,” siger Bo Kaar, der holder af den aktive ferieform. Det er første gang, at Bo er på kanoferie, og måske også sidste. Til næste år skal han på laksefangst i Alaska.