Kedeludskiftning – nu eller senere?

Her i vinterkulden, når gaskedler har højsæson melder spørgsmålet sig ofte: er det tid til at skifte den gamle kedel ud med en moderne?

Der er penge at spare ved at installere en ny gaskedel, og det er netop nu, i midten af fyringssæsonen, at en udskiftning bliver aktuel for mange gasbrugere. En ny gaskedel er naturligvis en stor engangsudgift, men som regel kan det alligevel betale sig på lidt længere sigt.
Christian Hald, markedsdirektør hos Naturgas Fyn, sige:
”Udover besparelsen på gasregning er der samtidig en kontant besparelse i form af mindre vedligehold og ikke mindst færre udgifter til reservedele. Når først en ny kedel er installeret og justeret, så går der mange år, før der er udgifter på den, viser erfaringen. ”
Udskiftning af gaskedel tager normalt kun ganske få timer, når først håndværkerne går i gang, men
Christian Hald bemærker, at man alligevel bør være i god tid:
”Det er ikke installationen, der tager tid, snarere det at planlægge, indhente tilbud og ikke mindst at få booket en tid med de i øjeblikket meget travle håndværkere. Hvis man vil have skiftet kedel, skal man planlægge det i god tid,” Christian Hald.

Nemmere at vælge kedel

Dansk Gasteknisk Center har i samarbejde med gasselskaberne i Danmark udarbejdet et energimærke for nye gaskedler. Mærket er magen til det, vi kender fra eksempelvis hvidevarer og el-apparater, og det er derfor nemt at bruge. Da mærkningsordningen ikke er obligatorisk kan der være kedler på markedet, som ikke har mærket endnu. På www.dgc.dk kan man se en liste over de mærkede kedler og hvor godt de ”scorer” i forhold til hinanden. Som tommelfingerregel vil en moderne, kondenserende og modulerende kedel kunne give en energibesparelse på op til 20-25 procent i forhold til en ældre kedel, men det nye energimærke viser også, hvor meget strøm kedlen forbruger, samt hvilken varmvandstank, der er optimal til hver enkelt kedel.