Klar til indsats i Kosovo

Tredje Kampvognseskadron i Danske Livregiment i Vordingborg er i højeste beredskab – parat til indsats i Kosovo.
“Vi behager ingen”. Det er den danske 3 kampvognseskadrons valgsprog. I Danske Livregiments personaleblad omskrives det ironisk til “Ingen kan lide os”. Ikke desto mindre er der rift om eksadronen.
Kamvognseskadronen tilhører den professionelle del af den Internationale Brigade i Danmark og bliver blandt de første danske tropper, der skal sikre en kommende fred i Kosovo.
De 60 kampvognskyndige soldater er i højeste beredskab og er “tændte og oppe på dupperne”, som det udtrykkes. Alle er toptrænede soldater, der har været på FN-opgaver i udlandet før. I gennemsnit har de tre års erfaring med kampvogne.

Der kan være miner
Men opgaven bliver ikke nem. Farerne lurer mange steder i det krigshærgede Kosovo. Premierløjtnant Thomas Larsen fra Danske Livregimentet i Vordingborg har kommandoen over tre af de ti kampvogne, der skal af sted: “Der kan være lagt miner ud, og det kan gøre kampvognene ukampdygtige.
Vi kan heller ikke være sikre på, at alle serbiske styrke er ude af landet, når vi ankommer. Dernæst har Kosovos befrielseshær sandsynligvis ikke lyst til at aflevere ders våben umiddelbart. Det er ikke sikkert, vi kan overbevise dem om, at vi kan holde serberne ude.
Det serbiske mindretal i Kosovo skal naturligvis også beskyttes mod de tilbagevendene Kosovo-albaneres vrede,” forudser den 26-årige kampvognsdelingsfører.
I øjeblikket gennemgår de 60 soldater en “målrettet og missionsorienteret uddannelse”, og maskinerne klargøres.
Det primære mål er at genhuse Kosovo-albanere, og opgaverne bliver at oprette checkpoints, overvågningsposter og sørge for patruljering og eskortering af hjemvendene flygtninge.

Kampvogne ombygges
Inden kampvognene sendes af sted, skal de ombygges og have installeret flere nye detaljer. Eksempelvis skal de indrettes med et nyt brandhæmmende anlæg og nye kraftige projektører.
På øvelsesterrænerne landet over trænes mandskabet i realistiske øvelser. Serbisktalende tolke deltager i de rollespilslignende øvelser, og kampvognsførere er på vej til Norge for at træne iskørsel på fjeldet.
“I første omgang skal vi være der i et halvt år. Det betyder, at vi kan regne med at opleve vinteren,” siger premierløjtnant Thomas Larsen.

790 soldater indkaldes
Ud over de 60 professionelle kampvognssoldater har forsvaret i går sendt indkaldelser ud til 790 soldater, der er på en såkaldt DiP-kontrakt. Det betyder, at de til hver en tid kan indkaldes. De 790 indkaldte er alle i det civile liv og har pligt til at droppe arbejde, ferie og andre gøremål.
“De har forpligtet sig til tjeneste, og normalt vil de modtage en fyreseddel, hvis de ikke dukker op,” siger øverstbefalende i Danske Livregiment, oberst Bjarne Hesselberg, i Vordingborg.
De indkaldte får fem dage til at melde sig, og efter tre ugers specialkursus vil de være parate til at flyve til Kosovo. Datoen vil formentlig ligge mellem 4. og 15. juli. Alle soldater har en militæruddannelse på mellem 2 og 12 år.
Når den danske del af Den Internationale Brigade kommer til Kosovo vil den stå under kommando af en fransk bataljon.

Danmarks bidrag til KFOR
Danmarks bidrag til den fredsbevarende styrke KFOR er Den Internationale Brigades første bataljon. Den er identisk med Danske Livregiments første bataljon med supplement:

En stab (officerer)
Et stabskompagni
To panserinfanterikompagnier (soldater i pansrede mandskabsvogne)
En kampvognseskadron
Et logistikkompagni (mobil vognmandsforretning og værksted, leverer forsyninger til bataljonen)
En telegrafdeling
Et ingeniørdetachement
En militærpolitienhed
Et nationalt støtteelement (modtager forsyninger og gør dem klar til logistikkompagniet) Et dansk element (stabsofficerer, der indgår i det internationale hovedkvarter)