Kommissærerne forklarer sig

EUs 20 kommissærer kæmper i disse timer med deres forklaringer. På den ene side påtager de sig ansvaret ved at gå af, og på den anden skyder de skylden på pressen, parlamentet og hinanden.

Edith Cresson kommissær med ansvar for uddannelse og ungdom: “Jeg fortryder intet. Mit navn skal ikke renses, det er jo hele Kommissionen, der er afsat kollektivt,” siger hun.
Edith Cresson bliver beskyldt for at have favoriseret nogle af sine personlige bekendtskaber ved at tilbyde dem arbejde. Således ansatte hun sin tandlæge som AIDS-ekspert. Desuden har hun løjet overfor både EU-Parlamentet og Kommissionen.

Ritt Bjerregaard kommissær med ansvar for miljø og nuklear sikkerhed: “Der har ikke være tale om svindel i Kommissionen, men når kritikken bliver så bred, så må vi gå,” udtalte Ritt Bjerregaard til den danske presse i går. Hun mener, at en af årsagerne til, at det er gået så galt er, at kommissionen har påtaget sig for mange opgave. På trods af krisen satser hun på at genudnævnt til kommissær.

Jaques Santer, formand for Kommissionen: “Jeg har stadig min værdighed og troværdig. De få sager, som har været fremme er enten meget gamle eller også er de blevet blæst op af pressen og andre. Vi har arbejdet i en usund atmosfære de seneste år. Det er helt forkert, hvis nogen siger, at Kommissionen har handlet uansvarligt,” mener han.

Anita Gradin, kommissær med ansvar for retslige anliggender og forebyggelse af svindel: “Det er ironisk, at vi er den første Kommission, der gør noget ved problemerne og samtidig er den første Kommission, der bliver tvunget til at gå af. På den anden side må vi alle tage kritikken til os.” Den svenske statsminister Goran Persson vil ikke udnævne Anita Gradin til kommissær igen.