LM og Motoman leverer svejserobot til Øgendahl Maskinfabrik

Hos Øgendahl Maskinfabrik A/S er en ny svejserobot indsat i produktionen. Det er virksomhedens første robotsvejser, og den har allerede i løbet af den første måned bevist sit værd. Én mand kan nu klare tre mands arbejde – på den halve tid – og robotten kan endda udnyttes endnu mere effektivt. Leveringen af robotten skete med Lemvigh-Müller som mellemmand, og det har maskinfabrikken ved Limfjorden ikke fortrudt.

Egentlig havde Øgendahl Maskinfabrik A/S besluttet sig for en gulvmonteret robotsvejser fra en anden leverandør. Tegningerne var parate, og kontrakten manglede blot en underskrift. Men Lemvigh-Müllers sælger Wilhelm Larsen nåede i sidste øjeblik at sætte den beslutning på stand-by. Han vidste nemlig, at der i Lemvigh-Müllers netværk af interne og eksterne samarbejdspartnere findes nogle af landets største ressourcer inden for robotteknologi. Derfor ringede han til Jesper Hansen fra Lemvigh-Müllers svejseafdeling i Rønde i Jylland. Og i løbet af få dage havde Jesper Hansen samlet et team fra samarbejdspartneren Motoman, som overraskede Øgendahl Maskinfabrik A/S med en anderledes løsning.
Løsningen var ikke blot den billigste, den var teknisk overlegen og lovede en større og mere fleksibel kapacitet – og det gjorde far og søn, Preben og Jacob Øgendahl, interesserede.


Photo credit: Alvimann from morguefile.com

Overraskende løsning med svejserobot

”Vi havde slet ikke overvejet, at en svejserobot til vores produktion kunne være kranmonteret. Det viser sig at have en række fordele. Eksempelvis kan robotten udnyttes langt mere effektivt, fordi den ikke kun har én arbejdsplads, men kan bevæge sig mellem tre separate arbejdsstationer. På den måde er der ingen spildtid, når vi skal lægge materiale parat og fjerne det igen. Samtidig er vi fremtidssikrede, fordi kapaciteten er meget stor – vi har faktisk overvejet, om vi skulle tage deciderede svejseopgaver ind fra andre virksomheder for at udnytte kapaciteten,” siger Jacob Øgendahl, der er daglig leder hos Øgendahl Maskinfabrik.
En anden fordel ved den kranhængte svejserobot er, at dens arme ikke behøver at være så lange. Kranen kan jo skubbe robotten frem og tilbage, og det gør den hurtigere og mere fleksibel. Eksempelvis kan den svejse fra vinkler, som den oprindeligt projekterede robot ikke kunne håndtere.

Engagerede montører

De ting tilsammen gjorde, at det blot tog ti dage for Øgendahl Maskinfabrik A/S at beslutte sig for Lemvigh-Müller og Motomans forslag, og det har Jacob og Preben ikke fortrudt:
”Vi har været meget glade for hele samarbejdet. Montørerne har virkelig overrasket os med deres viden og entusiasme for projektet. Vi kan nu se, at samarbejdet mellem os og leverandøren betyder mere, end vi havde forestillet os,” siger Preben Øgendahl. De to Motoman-montører var meget engagerede i opbygningen og ringede dagligt i perioden efter opsætningen for at høre, hvordan den fungerede.
En anden ting, som Jacob og Preben var glade for, var den medfølgende undervisning i brugen af robotten. Fire mand var af sted i en uge, og de kan nu i princippet selv programmere robotten til nye opgaver.

Besparelser allerede efter få uger

Robotten er allerede justeret til den primære opgave, og der mangler blot lidt småting, før den kan udnyttes maksimalt. I alt er flere end 600 punkter plottet ind til svejsning af hver af de fire stålsider, som udgør en silobund. Jacob Øgendahl siger:
”Vi kan allerede nu se effekten og de besparelser, vi havde håbet på. Svejsning af vores silobunde er en meget ensformig opgave, som vi næsten ikke kan bede vores medarbejdere om at udføre. Svejserobotten frigør to mand fra den opgave – faktisk kan én mand på tre dage sammen med robotten lave det samme arbejde, som tre mand skulle bruge en uge på før. Og det er kun på den ene arbejdsstation. Når vi får de andre stationer med i produktionen, bliver besparelsen naturligvis endnu større.”

Kapacitet giver muligheder

Beslutningen om at investere i robotteknologi har været et stort spring for Øgendahl Maskinfabrik A/S. Robotten har alt i alt kostet i nærheden 1,3 millioner kroner, og Jacob Øgendahl blev fra anden side spurgt, om han nu var sikker på, at produktionen var stor nok til at kunne holde robotten i gang.
”For mig at se er det spørgsmål stillet forkert. Vi har en betydelig overkapacitet med den nye robotsvejser, men alligevel hænger økonomien rigtig godt sammen for os. Vi ser det sådan, at vi nu både har fået en stor besparelse på mandskab, der kan flyttes til andre funktioner, og samtidig nogle nye muligheder,” mener Jacob Øgendahl. Som eksempler på de nye muligheder, robotten giver, nævner Jacob Øgendahl arbejde i to-holdsskift, ny produktion og insourcing af opgaver for andre produktionsvirksomheder.

Om Øgendahl Maskinfabrik A/S

Øgendahl Maskinfabrik A/S er en familieejet virksomhed, nu i tredje/fjerde generation. Virksomheden består både af Øgendahl Maskinfabrik og Mosegård Silo A/S, der producerer indendørs siloer til primært landbrug i et fleksibelt design – dertil kommer et bredt udvalg af tilbehør. De største siloer er op til ni meter i højden, og de kan indeholde omkring 55 rummeter foderstoffer. Hvert år produceres op mod 1.500 siloer på fabrikken i Lemvig. Ud over siloproduktionen forhandles en række specialmaskiner, såsom møller, blandere, rensemaskiner og diverse tilbehør.

Om Motoman

MOTOMAN Robotics Europe AB fremstiller robotbaserede automationsløsninger til alle typer produktion. Det kan være industrirobotter og nøglefærdige systemer til svejsning, limning, materialehåndtering, maskinbetjening, pakning og palletering med mere. Motoman har hovedkvarter i Sverige og afdelinger i de fleste europæiske lande samt Asien, Amerika og Australien. Se mere på www.motoman.com.