Louis Poulsen PLC er hjernen i nyt avanceret rensningsanlæg

I det midtjyske er seks kommuner gået sammen om at bygge et af landets mest avancerede rensningsanlæg for farlige olierester fra olieudskilningsanlæg. Bygherre på anlægget er det kommunale REVAS, og det komplicerede system er projekteret af DVS Vandteknik og ca. 15 underleverandører. Hjernen i systemet er specialopbygget af komponenter fra Louis Poulsen Industri & Automation.

Væsker forurenet af olie og tungmetaller vil i fremtiden kunne blive renset effektivt og systematisk lidt uden for Viborg.
Et nyt rensningsanlæg til ca. 10 mio. kr. er installeret i en ny, pinligt ren hal med en række høje tanke, som hver især har en funktion i rensningen af den forurenede væske. Tankene renser væskerne gennem en lang proces, først mekanisk med filtre, så via destillation og siden kemisk. Inputtet er problematiske væsker med olieindhold fra en lang rækker industrier – resultatet er rent vand og stærkt koncentreret snavs i fast form, som mest består af tungmetaller. Desuden udskiller anlægget olien så godt, at den kan genanvendes i specielle varmeanlæg.

Anlægget står i en ny hal ved siden af I/S REVAS gamle depoter og kontorlokaler lidt uden for Viborg. Tidligere benyttede man et manuelt rensningsanlæg med en meget lille kapacitet og et restprodukt, som ikke lever op til moderne miljøkrav.
”Det havde faktisk kun en tænd/sluk–knap, og alt foregik manuelt,” husker operatør hos I/S REVAS, Niels Klein, der viser rensningsanlægget frem.
Med det nye anlæg er kapaciteten fem gange højere, og anlægget lever op til de strengeste krav om arbejdssikkerhed og miljø. Desuden er det automatiseret med de nyeste og mest avancerede komponenter på markedet.

Hjertet i det nye system er leveret af Louis Poulsen Industri & Automation i form af de centrale styringsenheder, PLC´en, kabling og betjeningspaneler. PLC´en modtager input fra ca. 165 følere, radarer, ventiler og switche, der er fordelt over hele rensningsanlægget.
Det giver REVAS en række fordele. Først og fremmest er driftsikkerheden på anlægget meget høj, fordi alle aktiviteter bliver logget. Det giver medarbejderne mulighed for at følge med i samtlige processer. Hvis en enhed ikke fungerer korrekt, så bliver hele anlægget automatisk lukket ned, inden eventuelle skader kan nå at opstå. Eksempelvis stopper hele anlægget, hvis ventilationssystemet svigter. Det er et plus for arbejdersikkerheden.

En anden stor fordel er, at dataudveksling foregår helt uhindret:
”Hele anlægget kan fjernstyres over sikre VPN internet-forbindelser. Programmøren kan ændre i systemerne fra en hvilken som helst computer i verden, og operatøren kan via sin normale arbejdsstation følge hele anlægget,” siger Rene Petersen fra DVS Vandteknik, der er yderst tilfreds med samarbejdet med Louis Poulsen Industri & Automation.
”Det betyder bl.a., at support og fejlsøgning ikke er afhængigt af, at en specialist skal nå frem fra Sjælland,” lyder det fra DVS Vandteknik.

For at opnå det fulde overblik over processerne i anlægget har I/S REVAS valgt betjeningspanelet Mac E1000 fra Mitsubishi Electric, som sidder på komponentskabet. SAAP Engeneering, der har programmeret anlæggets funktionalitet, har også designet en grafisk brugerflade ud fra Rene Petersens omfattende diagrammer og procesbeskrivelser. Der sætter operatøren i stand til at følge hele anlæggets funktionalitet visuelt ned til mindste detalje samt foretage statistik og fejlsøgning. Med den store farveskærm og enkle navigation mellem menuerne er det blevet nemt for operatørerne at styre det komplicerede anlæg. Det er både muligt at betjene panelet direkte via knapper rundt om skærmen eller, som REVAS i øjeblikket har valgt, med eksternt USB-tastatur. Den grafiske brugerflade med interaktive billeder af anlægget gør det enkelt at identificere præcist, hvor komponenterne er placeret.
Panelet, der er indbygget i et installationsskab, er udviklet til industrielt brug og kan klare hård behandling som eksempelvis en gang vandspuling.
Anlægget benytter Mitsubishi Electrics Q02 multiprocessor PLC CPU´er. De gør det muligt at køre med flere processorer samtidigt, og de leveres med USB interface, som gør det nemt at udveksle data med eksempelvis en bærbar pc på stedet. Kabling og systemterminal er ligeledes fra Mitsubishi. Komponenterne er alle samlet således, at rensningsanlægget uden videre kan skaleres, hvis dette skulle blive aktuelt engang i fremtiden.

I det oprindelige udbudsmateriale fra bygherren I/S REVAS var der ikke medtaget automatisering. – Men da DVS Vandteknik præsenterede et alternativt forslag med de mange muligheder med komponenterne fra Louis Poulsen Industri & Automation slog REVAS til. Byggeriet af rensningsanlægget har taget ca. et halvt år fra start til slut.

Fakta:
DVS Vandteknik Industri A/S er en førende, dansk virksomhed inden for rensning af spildevand. Virksomheden har et omfattende program inden for rensningsanlæg og rensemetoder af industrielt spildevand, grundvand og drikkevand. DVS Vandteknik er en højteknologisk virksomhed, som drager nytte af Louis Poulsen Industri & Automation produkter og rådgivning til eksempelvis rensningsanlægget i Viborg. DVS har tidligere opbygget og projekteret lignende anlæg i ind- og udland.

SAAP Engeneering har stået for programmering af det komplekse rensningsanlæg. SAAP Engeneering er specialister i udvikling og afprøvning af PLC-systemer og er aktive i flere verdensdele. Under hele processen med opbygningen af rensningsanlægget i Viborg har det været en stor fordel, at programmør Erik Rendby Nielsen har haft direkte adgang via VPN til anlæggets computer. Det betyder, at han fra SAAPs domicil i Viuf har kunnet teste anlægget i praksis. Med den sikre internetforbindelse vil SAAP kunne supportere på softwaresiden uanset hvor i verden programmøren befinder sig.

I/S REVAS er et affaldsselskab, som blev stiftet i januar 1988 for at sørge for, at de store mængder af affald, som produceres af indbyggere og virksomheder, der bor i de seks kommuner i samarbejdet, bliver anvendt så fornuftigt som muligt. Samarbejdet består af de seks interessentkommuner: Viborg, Tjele, Fjends, Karup, Bjerringbro og Møldrup. Det nye rensningsanlæg giver den kommende Viborg storkommune rensningskapacitet til mange år ud i fremtiden. Den øgede kapacitet gør, at kommunen fremover også vil være i stand til at håndtere flydende olieaffald fra andre kommuner.