15 elektrikere fra Gert Nielsen – Aut. El Installatør A/S var d. 18. december på det lovpligtige stilladskursus til rulle- og bukkestillads. Det foregik på Louis Poulsens centrallager i Odense, hvor der var stillet både kursuslokale og udendørs byggefaciliteter til rådighed.
”Brian, det må du sgu ikke! Du skal have en tværbjælke på.” Koncentrationen er høj og engagementet til at mærke, da 15 elektrikere i grupper opsatte henholdsvis bukke- og rullestillads uden for Louis Poulsens centrallager i Odense. De havde lige brugt formiddagen på stilladsteori, orientering om de nye regler fra Arbejdstilsynet og en god frokost inde i varmen. Nu var det tid til at prøve kræfter med stilladserne ude i den kolde, men solbeskinnede gård bag Louis Poulsens centrallager.
Dagens kursus er specielt arrangeret for Gert Nielsen – Aut. El Installatørs medarbejdere. Underviser og kursusleder Arne Lindskov fra Teknisk Skole i Odense har afholdt en stribe tilsvarende kurser i løbet af året i samarbejde med Louis Poulsen – både kurser for forskellige virksomheder og som nu, hvor en virksomhed har medarbejdere nok til at fylde hele holdet.
En af fordelene ved samarbejdet mellem Louis Poulsen og Teknisk Skoles undervisere er, at Louis Poulsen har kursusfaciliteter over hele landet. På den måde kan undervisningen komme ud til kursusdeltageren og gøre det nemmere for virksomhederne at få taget de lovpligtige kurser, siger Arne Lindskov. Han har blandt andet afholdt stilladskurserne i Esbjerg, Vejle og Greve som led i Louis Poulsens omfattende kursusaktiviteter.
Nye regler for stilladser
Stilladskurset har siden 15. juli 2006 været lovpligtigt for alle, som selv opstiller rulle- og bukkestilladser på over tre meter. Dette gør sig gældende for en lang række håndværkere, der ikke tidligere har været stillet krav til, og det skaber efterspørgsel på kompetent undervisning.
Baggrunden for de nye kurser er en politisk beslutning om at gøre noget ved de mange alvorlige faldulykker på byggepladser. Alene i 2005 var der i Danmark 121 alvorlige faldulykker – heraf havde de 14 dødelig udgang. Statistikken nævner ikke, hvor mange af ulykkerne der direkte relaterer til forkert opsatte stilladser eller forkert håndtering af stilladser, men det er mange.
Derfor handler det lovpligtige ”kørekort” til rulle- og bukkestilladser i høj grad om sikkerhed, både ved selve håndteringen af stilladset under opsætning og nedtagning samt ved arbejdet på stilladset. Derudover tager kursets teoridel hånd om stilladsernes opbygning og behandling gennem et pensum, der består af teori og spørgsmål. Endelig indeholder de nye regler krav om, at alle, der blot arbejder på et stillads, skal være instrueret i brugen af det aktuelle stillads.
Ansvar for sikkerhed flyttes
De 15 elektrikere fra Gert Nielsen – Aut. El Installatør har alle arbejdet med stillads før. Firmaet har både rulle- og bukkestillads, som dagligt benyttes til udskiftning af pærer og diverse installationsopgaver, men alle er enige om, at de har lært noget nyt på kurset.
Kursusdeltager Rene Bennevent, der er sikkerhedsrepræsentant hos Gert Nielsen – Aut. El Installatør, siger:
”Gert Nielsen fik et brev fra Arbejdstilsynet om de nye regler, og derefter lavede vi simpelthen en aftale med Louis Poulsen. Der er to grunde til, at vi er her. Først og fremmest er der sikkerheden, og dernæst betyder de nye krav, at det er dem, som har opsat stilladset, der har ansvaret for det. Tidligere var det mester, der skulle sikre, at stilladserne levede op til kravene. Egentlig har vi slet ikke tid til at være her, men nu har vi trukket den længe nok. Vi har været her flere gange før til andre kurser, og Louis Poulsen er flinke til at stille lokaler til rådighed, når vi skal noget.”
Fjerner unoder
Kursusleder Arne Lindskov er tilfreds med elektrikernes færdigheder på stilladserne. Grundlæggende kan de arbejde sikkert med opsætning og nedtagning, men der har været småfejl undervejs. Der er mange detaljer, som kan være svære at huske: Fodlister skal på, inden man kan rejse sig på et nyt niveau, og når stilladset når en vis højde, skal der dobbelte tværbjælker på etc.
”En af mine store opgaver er at rette de unoder og dårlige vaner, som man får med stilladsarbejde gennem årene,” siger han. En anden vigtig rolle, han har som instruktør ved det praktiske arbejde, er at sikre, at alle får prøvet de forskellige arbejdsopgaver. Det lykkedes 18. december; alle kursister bestod prøven og kan nu sikkert opsætte rullestilladser på op til 8 meter udendørs og 12 meter indendørs.
Kursernes indhold
Det lovpligtige kursus indeholder bl.a.:
– Det lovmæssige grundlag
– Kendskab til materiel og værktøj
– Planlægning af stilladsopgavers praktiske udførelse
– Særlige forhold på arbejdsstedet
– Stilladsers stabilitet-, kvalitets- og sikkerhedskrav
– Praktiske stilladsøvelser
Se mere om stilladskurser og Louis Poulsens andre kurser på http://www.lp-elteknik.dk/sw26100.asp