Med alle odds imod sig

Sådan arbejder en odds-sætter:

Det er svært at blive odds-sætter, men danske Bjarne Hansen har taget springet til den store gamblingverden, og har i over femten år arbejdet som odds-compiler. Han bor nu en halv time syd for London og har en hverdag fyldt med fodbold og statistik hos Europas største spillevirksomhed Eurobet.

43-årige Bjarne Hansen er en meget erfaren odds-compiler i England. Han er den dansker der har været i branchen og hans odds er præcise og styret af stram logik. Hans karrierevej har dog ikke været nær så målrettet; det var mest af alt tilfældigheder og ikke mindst glæden ved spil, der satte ham i forbindelse med bookmaker-miljøerne i England.

Kunsten at sætte odds
Bjarne Hansens indgang til karrieren som odds-compiler gik gennem glæden ved roulette. I 1987 var det ikke muligt at spille roulette i Danmark, og det var netop Bjarnes passion. Han var derfor nødt til at tage til udlandet, og valget faldt på England, som har en meget liberal lovgivning omkring spil.
Bjarne fandt hurtigt ud af, at han ville arbejde i bookmaker-branchen, men der var ikke noget job at få umiddelbart. Først et par år efter kom han ind i et firma, som lærte ham op i kunsten at sætte odds, og i 1997 flyttede han til Eurobet, som siden har udviklet sig til at blive verdens største.

Mere matematik en magi
”Der er ikke så megen risiko og gambling i det, som man måske tror. Det vigtigste er at sætte neutrale odds og lægge sig nær de andre odds-sættere. Først og fremmest handler det om tal, dernæst viden om spillet, ” fortæller Bjarne Hansen, der har sat odds på alverdens ting, men nu primært arbejder med Fodbold.
”Vi sidder jo med tabeller og statistik over, hvordan holdene har klaret sig historisk, og de data er stort set altid nok til at sætte de færdige odds. Efterhånden som man får erfaring, bliver matematikken til en feeling, der faktisk holder stik,” fortæller han.

Nettet har ændret alt
Da Bjarne begyndte for femten år siden, var der ikke noget, der hed Internettet, men nettet har forandret markedet markant. Nu kan odds ændres løbende, og der er adgang til utrolig megen information. Det betyder også, at man ikke ser odds, som adskiller sig ret meget fra, hvad andre bookingfirmaer har sat, og risikoen for skæverter er dermed minimeret. Markedet er blevet meget større, men udsvingene mindre.

Et drømmejob
Hvis man vil være bookmaker, må man til udlandet. Lovgivningen i Danmark tillader ikke den form for spil, men hvis man er beslutsom og god til tal, så kan der være mange muligheder i udlandet.
For Bjarne er jobbet som bookmaker i England en drøm, der er gået i opfyldelse: ”Jeg kan virkelig godt lide det, odds-sætning er det jeg helst vi lave,” siger han.
-Og naturligvis spiller Bjarne stadig:
”Ja selvfølgelig spiller jeg, og jeg vinder,” griner han.