Medierne smelter

“Mediekonvergens er det mest kedelige ord jeg har hørt i ugevis,” begyndte Jubiis grundlægger, Martin Thorborg, på et møde mandag eftermiddag arrangeret af FDIH´s e-marketing gruppe.
Begrebet mediekonvergens dækker over den mindre kedelige proces, at egenskaber som før har tilhørt telefon, internet og tv overføres til andre applikationer. Et eksempel er digitalt tv, der tillader brugeren, at interaktivere med programfladen ved at vælge programmer eller indgå i dialog med tvstationen over tvnettet. Omvendt ses flere tv-kanaler skyde op på Internettet.

En række fagfolk fra forskellige medietyper fortalte ved mandagens møde om deres konkrete arbejde med at få medierne til at spille sammen. Der hersker enighed i den danske branche om, at ingen medie- og applikationstyper vil forsvinde. Mobiltelefonen vil stadig være den foretrukne bærbare applikation til tale. Den stationære computer vil stadig stå på skrivebordet, og være den man arbejder koncentret ved, mens tv’et forbliver fasttømret foran sofaen som det primære afslapnings- og underholdningsmedie.

Mails på tv
“Vi kan ikke lave en kommunikationsudvidelse til det digitale tv, som er bedre end e-mails fra den stationære computer på skrivebordet, men vi kan gøre det muligt at tjekke sin mail via tv når man alligevel ser tv. Fordelen er, at man ikke skal vente i flere minutter på at computeren starter, hvis man bare skal chekke sin mail,” sagde Martin Pock, content manager fra TeleDanmark Kabel.

Ifølge Simon Ortmann, Direktør hos Initiative Universal Media er målet heller ikke at skabe et stykke hardware, der er bedst til det hele, og som kan slå både tv, PC og telefon. Det kan ikke lade sig gøre. Derimod er udfordringen af skabe grobund for, at alle applikationen bliver bedre til det de i forvejen kan, og derudover også har mulighed for at suge informationer fra andre informationskanaler.

“Jeg ser mediekonvergens som et udtryk for arbejdet henimod, at alle applikationer har mulighed for præsentere hinandens indhold,” forklarede Simon Ortmann.

Ukompatible medier
Problemet er, at de data, som de forskellige medietyper benytter sig af, ikke er kompatible. WAP-telefonerne kan ikke åbne html-sider, og en hjemmeside kan ikke umiddelbart indsætte et link ind til dagens æterbårne tvudsendelser.

Løsningen består i at håndtere data på en sådan måde, at de kan hentes frem af hvilken som helst applikation, mener Martin Thorborg:

“En af de ting, jeg har lært om Internettet og den teknologiske branche, er at det er fuldstændigt uforudsigeligt. Vi aner ikke hvilke applikationer, der bliver udviklet i løbet af de kommende år, og derfor vil det være skud i tågen at målrette vores indhold til bestemte devices, som tror måske dukker op.”

For at sikre sig at kunne leve op til de komplekse applikationer, som den nære fremtid uden tvivl vil bringe, har Jubii! lagt alle virksomhedens informationer i dynamiske databaser, der så kan hentes frem af andre medier end internetbrowsere.

WAP er en fejl
WAP-teknologien blev ved mandagens erfamøde flere gange hevet frem som eksempel på en teknologi, der var forfejlet fra starten. Det skyldes, at indholdet skal programmeres specifikt. Ikke blot til WAP-telefon, men også til de enkelte WAP-fabrikater.

Det gør det vanskeligt for informationsudbydere at lægge en marketingsstrategi, som inkludere WAP. På den anden side har WAP vist, at det kan lade sig gøre at hente information fra et net gennem en telefon, og det er det positive ved teknologien, mener Simon Ortmann.

En af de ting, der ifølge Martin Thorborg vil trigge en hastig udvikling af mediekonvergensen, er digital radio udsendt direkte til mobiltelefoner med headset.

“Det vil give brugeren mulighed for selv at vælge musik, hvorsomhelst. Det kunne blive en ny killer-application, ligesom muligheden for at sende e-mails var det der for alvor satte gang i Internettet for nogle år siden,” siger han.

Simon Ortmann ser det teknologiske kvantespring mod de sammensmeltede medier i bluetooth-teknologien, en fremstormene standard for trådløs kontakt mellem elektroniske enheder. Den teknologi vil få en lang række avanceret elektronik til at opdatere hinanden og tillade en hurtig overførsel af data.