Noter i “Bioteknologi”

Novo Nordisk etablerer ny research enhed
Novo Nordisk styrker sin lægemiddelforskning – etablerer selvstændig forskningsenhed inden for faktor syv blødermedicin. Novo Nordisk har gennemført en ændring af sin forskningsorganisation med det formål at fremme innovation og styrke virksomhedens position inden for biopharmaceuticals (terapeutiske proteiner). I den forbindelse er der etableret to nye forskningsenheder – en for diabetes og en for biopharmaceuticals.

Alk-Abelló i topform med nyt allergiprodukt
Danske Alk-Abelló er finansielt velpositioneret til den endelige udvikling af virksomhedens første vaccine til oralindtagelse mod græspollenallergi.

BioMonitor starter ny lægemiddelforskning i samarbejde med canadiske XBiotech BioMonitor har indgået en samarbejdsaftale med canadiske XBiotech om udvikling af nye lægemidler. Aftalen består i, at BioMonitor udvikler stofferne, mens XBiotech står for omkostningerne og gennemfører prækliniske og kliniske studier.
Virksomhedens forskning bygger på Klaus Bendtzens erfaringer inden for inflammation og immunologi. Gennem sit mangeårige arbejde ved Rigshospitalet blev han opmærksom på, at nogle patienter danner antistoffer mod de proteiner og peptider (cytokiner), der anvendes i biofarmaka til behandling af en række kroniske betændelsessygdomme. Antistoffer kan neutralisere det biofarmakon, som patienten får, og patienter med antistoffer får således ingen eller ringe gavn af behandlingen. Det er denne viden, som danner baggrunden for at BioMonitor nu er rustet til at udvikle nye lægemidler, som ikke vil inducere antistoffer hos patienter.

100 mio. kroner til sundhedscentre
Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har fordelt 100 mio. i tilskud til nye sundhedscentre i udvalgte kommuner. Fordelingen af midler til sundhedscentrene er aftalt mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Puljemidlerne stammer fra Finansloven 2005 samt Kræftplan II.

Osteologix indleder fase 1 forsøg i Danmark
Osteologix har indledt fase 1 forsøg med et stof mod knogleskørhed. Stoffet har meget større success-potentiale end de fleste andre lægemidler i denne udviklingsfase, da dets virkning allerede er velkarakteriseret. Lægemidlet forventes lanceret i USA om fem til seks år.
Osteologix lægemiddelkandidat, som er et såkaldt strontiumsalt, har flere fordele i forhold til de lægemidler, der findes på markedet i dag. For det første forventes stoffet ikke at have de bivirkninger eksisterende lægemidler til osteoporose behandling har. For det andet har stoffet en ny virkningsmekanisme, der er mere effektiv:
– Stoffet regulerer knogleomsætningen på en måde, der minder meget om kroppens egne processer. Det betyder blandt andet, at vi samtidig kan reducere nedbrydningen af knoglevæv og øge opbygningen af knoglevæv. Den eksisterende medicin virker ved at hæmme nedbrydningen af knoglevævet men nedsætter samtidig dannelsen af nyt knoglevæv, siger Stephan Christgau, udviklingschef hos Osteologix.

Stor fremtid for hjerneforskning i Århus
Det kommende Dansk NeuroforskningsCenter i Århus bliver vel modtaget i det private erhvervsliv.
Århus Amt har netop blåstemplet en bevilling på 123,4 mio. kr. til byggeriet af Dansk NeuroforskningsCenter på Århus Sygehus. I den forbindelse kom det frem, at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har givet Århus Amt en særlig adgang til at låne pengene, fordi der er aftalt et tæt samarbejde med det private erhvervsliv om centret.

Fynske læger vil tjene penge på stamceller
Fynske læger opretter firma for udnytte knowhow fra universitet og sygehus kommercielt og samtidig skaffe flere penge til forskning. Diabetesprofessoren Henning Beck-Nielsen og stamcelleprofessoren Moustapha Kassem, begge fra Odense Universiteteshospital, har været med til at etablere firmaet Danish Drug Discovery A/S. Det har de blandt andet gjort for at udnytte den opnåede viden inden for emnet rent forretningsmæssigt. Indtil videre er det Fyns Amt og Odense Universitetshospital, der ejer de patenter, der er udtaget i selskabet, men til gengæld får Danish Drug Discovery A/S mulighed for at udnytte licenserne mod afregning til deres arbejdsgivere.

Ny teknologi kan afsløre demens langt tidligere
Amerikanske forskere arbejder på at kunne afsløre tidlig demens via et fluorescerende farvestof, der kan ses på en hjernescanning.
Hvis patienten rent faktisk har demens i et tidligt stadium, inden de fysiske indikationer er entydige, vil den fluorescerende farve knytte sig til inficeret væv i hjernen, der ødelægges af Alzheimer. Forskerne på The Massachusetts Institute of Technology har lavet en prototype med den nye teknik, som snart skal kunne videreudvikles til almindelig klinisk brug, skriver BBC på baggrund af en artikel i tidsskriftet.

Lovende genterapi på Rigshospitalet
Rigshospitalets afdeling for strålebiologi har udviklet en genterapi, der kan ødelægge kræftceller hos patienter med lungekræft. Resultaterne har netop været offentliggjort i det internationale tidsskrift Cancer Gene Therapy. Fordelen ved strålebehandlingen er at de raske celler overlever bestrålingen, mens kræftcellerne er gjort sårbare via genterapi. Det betyder færre bivirkninger for patienten, hvis behandlingen succesfuldt kan overføres til mennesker.
Metoden skal nu testes på mus, og hvis det virker tilfredsstillende skal ideen sælges til en virksomhed, der kan videreudvikle og markedsføre den.

Homøopati virker ikke
Der er ikke brug for mere forskning: Tiden er nu inde til at skære igennem og fortælle patienterne, at homøopati er virkningsløs, skriver det britiske lægevidenskabelige tidsskrift, The Lancet.
I et review af 110 forsøg har britiske og schweiziske forskere ikke fundet evidens for, at homøopatiske midler virker bedre end placebo, skriver Ugeskrift for Læger