Noter i PC-Planet

Linux i ny bærbar konsol
Nu kan det lade sig gøre at køre open source på konsol. GP2x er en billig, lynhurtig og måske lidt nørdet konsol. Den kører et specialbygget linux-styresystem, som er skræddersyet til de krav, en bærbar konsol stiller. GP2x har to processorer på hver 200 Mhz, og med 64 Mb ram er det nok til at afvikle linux-udgaverne af både Doom og Quake. –Ikke bare på den indbyggede skærm, men også på tv´et hjemme i stuen.
En af de helt store fordele er dens behandling af levende billeder. Stort set alle formater kan afspilles både på enhedens egen og eksterne skærme, og som noget helt unikt finder den selv ud af at tilpasse forskellige formater.
Der følger en omfattende softwarepakke med til GP2x, der kan bruges til at vise og afspille stort set alt, hvad hjertet begærer af mediefiler.
GP2x er i butikkerne i løbet af oktober. Det vides ikke, om en dansk importør tør satse på vidunderet, men den kan købes direkte fra producentens website http://www.gbax.com for ca. 1.300 kr.

Opera-browser uden reklamer og banners
Nu er Opera reklamefrit område
Først var den gratis, men med reklamer, så blev de fjernet en enkelt dag. Så kom reklamerne tilbage, men nu er det sikkert: Der er ikke længere reklamer i gratisudgaven af den norske internetbrowser Opera, der i øvrigt lover at være den hurtigste browser på markedet.
Opera har tidligere givet mulighed for, at man ved at betale et engangsbeløb kunne få fjernet de indbyggede annoncer i browseren. Samtidig fik man såkaldt ”premium support”. Den nye model, hvor der ikke er reklamer, tager stadig betaling for de ydelser, der ligger i ”premium support”, hvilket basalt set er telefonsupport.
Fremover vil Opera satse mere målrettet på at levere skræddersyede browsere til eksempelvis mobiltelefoner og andre devices.

Discount-Pod fra Dell
Dell tager kampen op mod iPod med ”DJ Ditty”
Det kom som en overraskelse for de fleste, at iPod´en kunne blive så populær. –Også for de andre producenter af mp3-afspillere, der efterhånden alle sammen har udviklet noget, der lugter lidt af iPod. Nu er Dell så på banen og vil have sin del af kagen med ”DJ Ditty”. Den har form og specifikationer som Apples iPod Shuffle, så der er vist ingen tvivl om, hvor inspirationen kommer fra. DJ Ditty er en anelse mindre en Shuffle, men den store fordel er prisen på 99 USD (lidt over 600 kr.) – hvor den konkurrerende iPod koster tre gange så meget.
DJ Ditty kommer kun i en 512 Mb version, og der er ikke planer om udgaver med mere flashram. Overførsel sker med USB 2.0, og lithium batterierne kan holde op til 14 timer. Dell har lavet et særligt website for den lille ny: www.dellditty.com

AtomFilms satser på Internettet
Uafhængige og gratis kortfilm tiltrækker kæmpepublikum
AtomFilms.com har siden 1999 været stedet, hvor dygtige amatører og professionelle filmfolk gratis har tilbudt adgang til alverdens gakkede kortfilm. I løbet af det seneste år er antallet af besøgende fordoblet, og flere og flere brugere kommer dagligt til. Det har de store amerikanske internetgiganter fået øje på, og senest har AOL lavet en aftale med AtomFilms.com om at lægge alt indholdet ud på AOL´s websites. Gå selv på udkig efter gakkede, flotte, uhyggelige og sjove kortfilm på: www.atomfilms.com

XP til u-lande på gaden
Microsoft har lanceret en stærkt skrabet udgave af Windows XP, primært til udviklingslande
Microsoft kalder selv styresystemet for “Et nemt styresystem til førstegangs computerbrugere i markeder under hastig teknologiudvikling.” Windows XP Starter er det billigste styresystem fra Microsoft nogensinde, prisen ventes at komme under 250 kr. Til gengæld må man undvære noget funktionalitet. Eksempelvis er der en begrænsning på, hvor mange programmer man kan have åbne samtidigt. Der er også begrænsninger på funktioner til lokalnetværk, og skærmopløsningen er droslet ned til 800×600. Microsoft XP Starter bliver i første omgang kun solgt med nye computere i en række udvalgte 3-verdens lande.

Nye hjemmesider:
Send et brev via din browser
– det koster kun 20 kr.
En ny dansk internetservice tilbyder, at man kan skrive og få sendt et brev med posten via Internettet. Man skal blot indtaste brevets indhold på www.send1brev.dk, og vupti bliver brevet sendt til den modtager, man vælger. Servicen koster 20 kr. – Et godt råd herfra: Lær at bruge email, der er gratis, eller køb dit eget frimærke. Det koster kun kr. 4,50.

Find tv-klip om alt Blinkx.tv
På Blinkx.tv kan du søge efter filmklip om stort set alting
Søgning på Internettet behøver ikke kun at være tekstbaseret. På www.blinkx.tv kan man søge i oceaner af video-klip – blandt mange andre – ABC News, BBC News, Fox News, ESPN og C-Span. Søger man eksempelvis på ”Nicole Kidman”, dukker der klip fra dokumentarfilm op, trailers og anmeldelser af hendes film fra tv. Blinkx.tv har en særlig søgemekanisme, der gør, at de videoklip, man får frem, starter der, hvor de er mest relevante i forhold til den søgning, man har lavet. Det gør surfing i Internettets levende billeder nemmere end nogensinde før. Prøv selv på: www.blinkxtv.com

Lyden fra tasterne afslører passwords
Fantasien er åbenbart ubegrænset, når det gælder virtuel svindel
Forskere ved Berkeley University i Californien har udviklet et stykke software, som kan regne ud, hvad der skrives, ud fra lyden af fingrenes klapren på keybord-tasterne.
Hvad der for et menneske lyder som tilfældigt tasteri, kan af programmet oversættes til tekst med 96 pct. nøjagtighed, og det er mere end nok til at finde mening i breve og kunne snuppe passwords. Programmet skal dog lære de enkelte brugeres personlige tastelyde at kende. Det sker ved, at programmet sammenholder inputtet fra keybordet med lyden, og dermed kan sammenhængen mellem lyd og taster kortlægges. Jo længere tid programmet har til at lære en persons tastestil at kende, jo større bliver nøjagtigheden.

Vridbar fra Nokia
Fokus på mp3 i ny Nokia
Sammensmeltningen mellem mobiltelefon, kamera og musikafspiller bliver mere og mere markant. Nokias kommende 3450 kan vrides og forvandles fra et traditionelt telefontastatur til et med dedikerede musikknapper. Nokia vil med 3450 signalere, at her er en telefon, som er mindst lige så meget en mp3-afspiller. 3450 kan som noget ret utraditionelt dreje tastaturet rundt, så man skifter ikke bare funktionalitet, men også hardware. Fokus i 3450 ligger tydeligt på musikegenskaberne. Eksempelvis gør Nokia det nemt at bruge sine egne hovedtelefoner ved at tilføje en adapter til normale mini-jackstik. Det er også muligt at dele sine playlists med andre 3450-brugere via Bluetooth, MMS eller mail. Nokia 3450 kan lagre op til 1 gigabyte, og det skal der nok blive brug for med det 2 megapixel store kamera. Modellen forventes i handel i 1. kvartal 2006. Butiksprisen forventes at blive et stykke over 4.000 kr.

Højesteret nedsætter spambøde
Billigere at være spammer
Højesteret har nedsat den bøde, som teleselskabet Debitel i foråret blev idømt for at udsende ca. 48.000 reklamer via e-mail og SMS uden samtykke og for miskreditering af konkurrenter.
Sø- og Handelsretten havde takseret overtrædelserne til to millioner kroner, mens Højesteret i dag nedsatte beløbet til kr. 400.000. Sagen blev anlagt, fordi Debitel i foråret 2003 sendte reklamer via e-mail og SMS uden samtykke fra modtagerne, hvilket er i strid med markedsføringsloven. Det skete i forbindelse med TDC’s overtagelse af Telmore. De udsendte reklamer indeholdt samtidig nedsættende udsagn om konkurrenterne.

Hotspot i Kattegat
Nu kan man surfe rundt på nettet midt mellem Sjælland og Jylland
TDC åbner de første trådløse hotspots på vandet, og det sker på Mols-Liniens hurtigfærger, der sejler mellem Sjællands Odde og Århus eller Ebeltoft. Med hastigheder på op til 45 knob – 84 kilometer i timen – vil kunderne kunne gå trådløst på Internettet eller tjekke mails. Landforbindelsen er ikke baseret på en satellitforbindelse, som man tidligere har set det, men på den langt billigere pre-Wimax-teknik. Dermed er prisen for anvendelsen nede på niveau med normale hotspots. “Vores erhvervskunder efterspørger muligheden for at kunne udnytte sejlturen til enten at være koblet op på virksomhedens netværk eller at læse og besvare mails. Pilotkunderne har reageret meget positivt på at kunne slippe rattet og få noget arbejde fra hånden under overfarten,” siger Mols-Liniens administrerende direktør, Preben Wollf. Siden lanceringen i april 2004 har TDC fortsat udbygningen af hotspots og har nu flere end 600 TDC Hotspots f.eks. i lufthavne, på hoteller og campingpladser samt ved Statoil-tankstationer, McDonald’s-restauranter og Baresso-caféer. Og nu altså også på Mols-Liniens tre hurtigfærger. Der er ifølge analysehuset IDC i Danmark flere end 900.000 devices (PC, PDA, mobiltelefon mv.), der kan benyttes til at forbinde sig med et TDC Hotspot. Og dette tal ser ud til at vokse ganske meget de kommende år.

Danske computerspil har stort potentiale
Vi kan det med computerspil, viser en undersøgelse
En ny undersøgelse udarbejdet af Det Danske Filminstitut og Mediesekretariatet viser, at vi i Danmark har et potentiale for at udvikle en økonomisk stærk og kreativ spilbranche.
Undersøgelsen, som er finansieret af Kulturministeriet samt Økonomi- og Erhvervsministeriet, vurderer mulighederne for at udvikle en bæredygtig spilbranche i Danmark. Der er også set på mulighederne for et mere alsidigt og kvalitetsbetonet udbud af spil i Danmark og Norden, som alternativ til det globaliserede marked.
Undersøgelsen viser, at der eksisterer en dansk computerspilbranche præget af både iværksætterånd og kreative talenter, som opererer på et hurtigt voksende globalt marked med stor international konkurrence. ”Computerspil i videns- og oplevelsesøkonomien” kan hentes gratis fra www.mediesekretariatet.dk

Nye computermodeller forudsiger orkaner
Rita og Katarina bidrager med data til nyt orkanprogram
Avancerede vejrmodeller på National Center for Atmospheric Research (NCAR) i USA har nøje fulgt de seneste orkaner, Rita og Katarina. Modellerne har været under udvikling i flere år, men præcisionen og den sidste fintuning har krævet virkelige orkaner som læremestre. Derfor er modellerne blevet fodret med data om Rita og Katarinas hærgen for at lære om den virkelige verden. Målet er at kunne forudsige styrke, bane, hastighed og detaljer om regnmængder ved kommende orkaner. Modellen skal kunne give præcise data om en orkan 72 timer frem, så redningsindsats og evakuering kan målrettes bedre, end det er sket tidligere. Se mere på www.ucar.edu

Nye websites:

Twink – techno for dine tøjdyr
Bandet Twink laver den musik, dine bamser ville høre, hvis de var til techno-party. Twink består af en enkelt musiker, som en dag fandt et legetøjs-piano. Pianoet har nu været grundpillen i Twinks første tre albums, som er indspillet med en række gæste-musikere. Musikken er temmelig anderledes, men ikke uden kvaliteter. Man skal dog lige vænne sig til, at alt spilles på legetøjsinstrumenter. Universet, der er opbygget omkring bandet Twink, er i den grad særpræget, men også iørefaldende. Tag et kig på www.angelfire.com/stars/twink

Kvalitet til mp3-afspilleren
Luksus-etuier til personlig elektronik
Når man bruger måske flere tusinde kroner på en lækker mp3-afspiller, så mangler der bare et passende etui. –Og det tænker producenterne sjældent på selv. Hos www.covertec.com har man specialiseret sig i at sy lædercovers i høj kvalitet til de mest udbredte mobiltelefoner, afspillere og gadgets. Som standard fås etuierne i sort, rød og beige, og de er alle designet, så de passer til stik og har passende huller til display etc. Se mere på www.covertec.com.

32 gigabyte i ny mobil ram
Til næste år sætter Samsung gang i masseproduktion af NAND-ram på op til 32 gigabyte
De nyeste NAND-ram fylder ikke mere end en lillefingernegl. Ikke desto mindre kan de små brikker indeholde op til 32 gigabyte data, og det kan revolutionere anvendelsesmulighederne for håndholdte enheder. De nye ram-brikker vil i første omgang udelukkende blive produceret til indbygning i nye telefoner og pda´er. Prisen forventes at blive så høj, at de helt store NAND-blokke kun vil blive benyttet i specialudstyr og først senere kommer almindelige forbrugere til gode.

Farvel til Netdoktor.dk
Netdoktor.dk har ondt i økonomien og står nu overfor afvikling
Siden starten i 1999 har Netdoktor.dk været en af Danmarks mest betydningsfulde internetpionerer. Med et væld af informationer om sundhed og sygdom, professionelle rådgivere og masser af brugere tegnede alt lyst. Desværre har indtægter og udgifter aldrig matchet hinanden, og spredning af konceptet til udlandet er slået fejl. I løbet af de kommende 12 måneder vil alle aktiviteter i Netdoktor blive afviklet, og det besluttes, om sitet skal lukkes helt eller køre videre i en ny sammenhæng, skriver Erhvervsbladet. Der er stadig store mængder information om sundhed og sygdom at hente på www.netdoktor.dk – der desværre ikke bliver opdateret længere.

Til racing-gameren der har alt
GameRacer Pro Driving Simulator ikke bare efterligner et racersæde, det ER et racersæde
Hvis man kender til racersæder til biler, så kender man måske mærket Corbeau. Virksomheden har nu kastet sig over sæder, der skal give den rette stemning i den virtuelleverden. Simulatoren GameRacer Pro er bygget over en stålramme, hvor der er monteret et originalt Corbeau-racersæde i lidt over gulvhøjde. GameRacer har den fordel, at den kan fungere med alle spil, computere og konsoller. Man skal nemlig selv installere rat og pedaler (og gearstang, hvis man er så avanceret). Stellet til din nye bilsimulator er set til kr. 2.799 på www.edbpriser.dk. Hvad bliver det næste, et katapultsæde til flysimulatoren?
Se mere på www.gameracer.us

Nintendo præsenterer bevægelsessensor
Stor satsning på alternativ controller til den kommende Playstation
Nu har Nintendo afsløret, hvordan håndkontrollen til den kommende spilmaskine Revolution kommer til at se ud. –Og der er tale om en vovet nyskabelse. På billedet ser du, at det ikke handler om en traditionel håndkontrol. Med Revolutions håndkontrol vil man kunne styre spil på en måde, som ikke tidligere har været muligt. Den største nyhed med håndkontrollen er, at den har en indbygget motion-sensor, hvilket betyder, at du ikke længere er begrænset til at styre med knapper. Nu kan du styre spillene på tv-skærmen – alene ved at bevæge håndkontrollen i forskellige retninger. Hvis det kommer til at fungere livagtigt, så vil det bringe nyt liv i golfsimulatorer, fægtespil og meget andet godt.

Nye websites:
Lav din egen skrifttype
Nu kan alle designe deres egen, helt private skrifttype online
Danske Bank har én, de største aviser har én, og nu kan du også lave din helt personlige skrifttype. Det foregår online med webapplikationen BitFontMaker 0.1, som kan findes på: www.pentacom.jp/soft/ex.html. BitFontMaker består af et simpelt tegnefelt, hvor man designer de enkelte tegn – tal, bogstaver og et oversigtsfelt, hvor man har overblik over alle tegnene i lille størrelse. Hvert tegn skal designes på 10×10 felter, og det er svært at få de store klodser til at se pæne ud i naturlig størrelse. Heldigvis indeholder BitFontMaker også et bibliotek over andres skrifttyper, som man kan kopiere og lave om på.
Sitet www.pentacom.jp/soft/ex.html indeholder en række andre nyttige, webbaserede programmer. Eksempelvis programmet GIFONT, der laver den tekst, man indtaster, om til et billede i .gif-format.

Køb en pixel
En smart studerende sælger ud af 1 mio. pixels på www.milliondollarhomepage.com
Amerikaneren Alex Tew har lavet en hjemmeside, der egentlig bare består af 1.000.000 tomme pixels, der alle er til salg. Hver pixel koster 1 dollar, og køber man en eller flere pixels, kan man lægge sit eget banner på og linke til sine egen hjemmeside. At dømme efter de optagne pixels på: www.milliondollarhomepage.com vil Alex Tew rent faktisk have tjent 1 mio. dollars inden længe. Han lover dog, at pengene går til hans universitetsstudier og ikke til tant og fjas. Køb en pixel på: www.milliondollarhomepage.com