Noter i PC-Planet

Firefox downloadet 100 mio. gange
Firefox fejrer 1 års fødselsdag med over 100 mio. downloads. 100.000.000 downloads er en pæn succes for et nyt stykke software, og folkene bag Firefox ser ud til at være tilfredse. De har dog ingen grund til at hvile på laurbærrene; sikkerhedshuller skal lappes, version 1.5 skal pudses af, og stigende konkurrence fra andre alternative browsere skal tackles.

Ny browser kombinerer blogs, fotos og online venner
Nu bliver det igen vanskeligere at vælge browser.
En helt ny af slagsen, Flock, ser nu dagens lys og vil med nye features henvende sig til garvede internetbrugere. Fokus er på deling af interesser og kontakt til vennerne. Flock er nemlig bygget til at arbejde sammen med fotositet Flicker og det sociale bookmarksite Del.ici.us. Desuden er der funktioner, som gør det hurtigt at blogge om ting, man støder på, mens man surfer på nettet.
Flock er stadig i udviklingsfasen, men kan downloades og virker fint. Browseren, der er i version 0.5, kan hentes på: www.flock.com

Hardware i pap
Folde-folde og vupti er computeren samlet. Computerkassen af pap er i butikkerne.
Den miljøbevidste computerkøber, der gerne selv vil samle sin computer, har nu en ny mulighed: En pap-kasse, med alle de nødvendige udskæringer til motherbord, stik og drev, som en normal computerkasse har. Fordelen er, at pappet efter brug kan genbruges eller ligefrem komposteres.
Kassen fås som et fladt stykke pak, og det er så kundens opgave at folde den sammen og installere komponenterne efter bedste evne. Det eneste, man skal passe på, er overophedning, for pap kan som bekendt brænde…
Kassen, der hedder Lupo, fremstilles i Japan. Set på www.ubergizmo.com

Foldbar 19´ skærm
Samsung har sendt et eksperiment af en skærm på markedet.
En man typen, der flytter meget rundt på sin skærm til LAN-parties, i tog eller andet, så har Samsung en interessant nyhed: En 19-tommer skærm, der kan klappes sammen med håndtag. Skærmen SyncMaster 960BF har en utroligt lav responstid på 4 ms, så der er ingen tvivl om, at den henvender sig til spillere.
Håndtaget er en del af skærmens fod, som er af pivottypen. SyncMaster 960BF har TN-panel og RTA-chip installeret. Opløsningen er 1280×1024, betragtningsvinkelen 160 grader. Kontrast: 700:1. Lysstyrke: 300cd/m2. DVI-I. Vægten er ca. seks kilo, og prisen kommer op på over 4000 kr., når den kommer i handlen i løbet af november.

Gratis udgave af Visual Studio
Microsoft udgiver gratis udgave af Visual Studio til hobbyprogrammøren.
Microsofts Visual Studio Express Edition er beregnet på folk, der ikke programmerer til dagligt. Den gratis version kommer på markedet, for at flere kan prøve kræfter med de programmeringssprog, Visual Studio kan håndtere. Med gratisversionen kan man eksempelvis eksperimentere med C++, SQL, Visual Basic og andet godt. Der vil ikke være nogen begrænsninger i gratisversionen, men nogle udvidelser er ikke medtaget. Eksempelvis kan man ikke programmere til mobile enheder. – Og eftersom man downloader, følger der ikke bøger med. Express Edition og tre andre versioner kan købes og downloades fra midten af november.

39 megapixel kamera
De fleste vælger 2-6 megapixels, men Kodak har noget nyt på hylden.
Kodak har bygget to nye sensorer til digitale kameraer. En på 31,6 og en på hele 39 megapixel. Den vanvittigt høje opløsning vil i første omgang kun være interessant for professionelle på grund af den forventede meget høje pris. De nye billedsensorer vil blive solgt fra Kodak til andre producenter og derfor dukke op i forskellige forklædninger i løbet af 2006. Sensorerne er primært bygget til digicams.

Danskere laver edu-taintment spil
Spilfirma vil udfordre spillerne på nye måder.
Danske Serious Games Interactive er ved at lægge sidste hånd på et omfattende, pædagogisk spil til pc. Spillet skal lære elever på ottende klasses niveau om internationale konflikter. Første del, der kommer til marts, skal simulere konflikten i Mellemøsten. Handlingen er som mange andre strategispil. Det nye er, at spillet foregår på to niveauer samtidigt. Hvis man foretager en handling, kan man efterfølgende se, hvordan eksempelvis en ny grænsedragning påvirker de lokale beboere.
Spillet benytter realistiske figurer og organisationer. Eksempelvis kan Amnesty International stille spilleren forskellige opgaver. Serious Games Interactive har planer om en lang række spil under brandet Global Conflicts, der alle skal være inden for den nye genre mellem underholdning og undervisning. Se mere på www.seriousgames.dk

Nye websites:

Bliv international statistiker
www.nationmaster.com er et gratis site, som indeholder data om utroligt mange ting. Det smarte er, at man meget nemt kan hive data frem og lave sine egne grafer over alt fra antal mobiltelefoner pr. 1000 indbyggere i Asien til antallet af orkaner i USA fordelt på år. www.nationmaster.com er et genialt værktøj, hvis en kedelig rapport, stil eller artikel lige skal peppes op med originale data og en flot graf!

Poker til Playstation og Xbox
Spillet World Poker Tour udkommer til Playstation og XBox. Det forventes at være i butikkerne 18. november. Spillets miljø er bygget op omkring den prestigefyldte turnering World Poker Tour og har en række avancerede features. Der er blandt andet live-kommentarer fra tv-journalister, og det er muligt at spille online med andre spillere. Der er ingen penge involveret.
Se mere på: www.2ksports.com/games/wpt/

Surf en tur omkring månen
NASA har udviklet software der minder meget om Google Maps, men med NASA World Wind version er det også muligt at foretage 3D-rejser på månens overflade. Programmet viser mange detaljer, hvem finder først flaget som Armstrong satte? Hent programmet her:
www.worldwind.arc.nasa.gov/moon.html

Danskere er mestre i e-handel
I løbet af det seneste år er handlen på Internettet steget med 42 pct.
Når danskerne surfer på Internettet, så ligger Dankortet parat ved siden af tastaturet. Tal fra Pengeinstitutternes Betalingsservice, PBS, viser, at der i Danmark blev foretaget ikke mindre end 4,9 mio. netbetalinger alene i tredje kvartal af 2005.
I forhold til udlandet er det et meget højt tal: 60 procent af de danske internetbrugere har handlet på nettet den seneste måned, mens det tilsvarende tal for Sverige er 52 procent. Norge og Finland deler tredjepladsen med 47 procent. Hele 66 pct. af danskerne har prøvet at handle på nettet – og det er verdensrekord.

Google parat med nyt handels-site
Sælg ud af pulterkammeret på Googles nye markedsplads.
Google har løftet sløret for en handelsservice, der ganske gratis tillader alle at sælge og byde på deres ejendele. At tjenesten, der er døbt ”Google Base”, er gratis, ventes at gå hårdt ud over de andre spillere på markedet, som lever af at udbyde onlineauktion – eksempelvis eBay.com, QXL og danske Lauritz. Google har i forvejen tjenesten Froogle, der er en søgemaskine til nye produkter. Med Google Base vil Google henvende sig direkte til forbrugere og fokusere på brugte ”lopper”.

Processor med lynets hast
Ny teknologi gør det muligt at bruge hastigheden fra optiske fiberkabler i computerchips.
Forskere på Standford University har lavet en chip, der regner med lysets hastighed. En nyudviklet, mikroskopisk linse bryder en laserstråle op i utallige bits af data pr. sekund og sætter regnekraften gevaldigt i vejret i forhold til en traditionel chip. Forskerne har på deres testmodel målt en hastighedsforøgelse på op til faktor 50.
Forsøgene er stadig i den meget eksperimentelle fase, og det vides ikke, om det vil kunne svare sig at masseproducere linsen, der fylder en tusindedel millimeter.

Nye websites:
Glade nyheder
Nedtrykt efter TV-avisen? Prøv www.happynews.com
På www.happynews.com er der altid gode nyheder og KUN gode nyheder. En række redaktører udvælger de bedste og gladeste historier døgnet rundt fra hele verden.

Walter & Trofast på nye eventyr
Folkene bag tegnefilmen ”Flugten fra hønsegården” og adskillige kortfilm med makkerparret Walter & Trofast har en ny spillefilm på trapperne. Igen er det den distræte opfinder og den tavse hund, som med deres gakkede opfindelser skal redde grønsagshøsten for de lokale beboere.
Se mere om traileren til ”Det store grønsagskup” på www.wandg.com Filmen har premiere 4. november.

Mobilt download i vækst
Næste store teknologi-hit bliver mobilt indhold på mobilen.
Salget af mobiltelefoner, der kan downloade og afspille video, har nu overhalet salget af de traditionelle mobiler, melder Gartner Group. Det skyldes til dels, at det begynder at være nemt at downloade med mobilen, men også at der nu rent faktisk er meget relevant og ikke mindst billigt indhold at hente ned fra mobilmasterne.
Store selskaber som CNN, MTV, Warner Brothers og Sky Networks har allerede haft succes med at producere unikt indhold til mobiltelefoner.
Ringetoner fortsætter med at være den mest brugte service i Europa, men video inden for kategorierne musik, komedie, sport, tv-serier samt ”adult content” er i hastig vækst.

Din computer på én USB-nøgle
Nu bliver USB-nøglen intelligent.
En ny type USB-nøgler fra amerikanske U3 tilbyder ikke bare plads i form af megabytes, men også et lille styresystem og en række programmer, man selv vælger. Når man sætter nøglen i en computer, vil der automatisk blive afviklet de programmer, man ønsker. Det kan eksempelvis være et email- eller tegneprogram, som vil have nøjagtigt de egenskaber, som man har på sin stationære computer derhjemme. En af de helt store fordele er, at man ved at tjekke email eller benytte netbank på den måde ikke efterlader sig nogen spor på den computer, man bruger. Sikkerheden er således høj, og fremtidsperspektivet er, at man bare har en USB-nøgle med alle sine data, musik, programmer og indstillinger, og med den kobler sig på hvilken som helst pc.
Se mere på www.u3.com, som både udvikler teknologien og sælger de specielle USB-nøgler.

Styr hjernen med computeren
Nu kan man med computeren styre frekvensen af sine hjernebølger.
En mind machine kan guide din hjerne til afslapning. Det foregår ved, at man påvirkes med lyd- og lyssignaler fra hovedtelefoner og briller med farvede dioder på indersiden af helt mørke glas. Efter få minutter begynder man at se et væld af farver og mønstre. Takten af blinkene styres af en lille konsol, som indeholder en rækker programmer, der blidt guider brugeren til afslapning, meditation eller et mentalt stadie, der egner sig til indlæring, lover udviklerne. Konsollen, Proteus, der indeholder et lille styresystem og flashram, kan kobles til computeren, og det er muligt at udveksle mental-programmer med andre via Internettet. Man kan også kontrollere hjernebølgernes aktivitet direkte via computeren. Se mere om teknologien på www.brainvibe.dk – hvis du har anlæg for epilepsi, skal du dog holde dig langt væk; de blinkende lys kan nemlig fremkalde anfald.

Nye websites:

Alt om monstre
Scary.com er en meget omfattende hjemmeside fyldt med monstre, hekse og alt muligt andet creepy. Det kan være svært at finde hoved og hale på sitet, men der er spil, ufordringer og overraskelser overalt. Sitet byder også på opskrifter og forslag til udklædninger. Målgruppen er børn op til 10-års alderen, men voksne kan sagtens være med. Se mere på www.creepy.com

Verdens hurtigste computer
Smæk for skillingen i ”Deep Blues” afløser.
IBMs ”Deep Blue”, der slog verdensmesteren Kasparov i skak, har fået en efterfølger. Navnet er Gene, Blue Gene/L, og denne gang er der tale om et bæst fra IBM, som er så kraftigt, at det på et enkelt sekund kan foretage flere udregninger, end hele verdens befolkning, udstyret med en lommeregner, ville kunne foretage på et årti.
Dens 65.536 processorer kan foretage 280,6 billioner kommatals-beregninger, eller sagt på en anden måde 280 teraflops, i sekundet.
Det gør Blue Gene/L til verdens suverænt kraftigste supercomputer, men IBM har allerede en konkurrent parat. Den hedder Purple, og målet med den er at kunne levere ca. 100 teraflops mere end Blue Gene/L. Blue Gene/L skal blandt andet benyttes til simuleringer af atomsprængninger, og derfor har det amerikanske energiministerium en finger med i udviklingen og finansieringen af uhyret. Computeren står på Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, der har et fint website: www.llnl.gov

TV2 sender video-podcast
Første danske tv-podcast kan hentes fra TV2.
TV 2 har været hurtig til at inddrage den ny video-iPod til praktisk brug i Danmark. Fra november og frem til nytår podcaster kanalen et par gratis tv-nyhedsudsendelser på pod’en (og andre multimediespillere, der understøtter podcasts), og det er bare begyndelsen. TV2s nyhedschef, Michael Dyrby, siger, at det er stationens “ambition at lægge en stor del af stationens mest interessante udsendelser ud til download på iPods og andre terminaler”. Se oversigten over TV2s podcasts og RSS-feeds på support.tv2.dk/rss

Over 100 timers batteri i ny MP3-afspiller
Panasonic slår rekord med ny batteritype til MP3-afspiller.
Når den nye Panasonic D-Snap MP3-afspiller skal oplades, er opladeren nok gemt lang væk. Afspilleren kan nemlig klare over hundrede timers afspilning i modsætning til dagens standard på 10 til 20 timer. Den nye serie består af to forskellige modeller, skriver digital-lifestyles.info. Begge modeller kan fås med eller uden radio, og de bruger alle SD-kort som lagringsmedium.
Modellen SD750V, der er den største, har et syv liniers display og berøringsfølsomme knapper.