Ny ren energi for første gang i Danmark

Udstødningen er rent vand. Intet andet. En brændselscelle omdanner brint og ilt til elektricitet, og netop brint og ilt er bestanddelene i vand. Nu er teknologien kommercialiseret og de første anlæg kan lejes til industrielle arbejdsopgaver, hvor elektricitet er en mangelvare. Anvendelsesmulighederne er uanede lyder det fra Forskningscenter Risø.
Brændselsceller minder om batterier. De skal bare ikke lades op, men kører så længe der tilføres brint og ilt fra luften. Forskere i mange lande arbejdet på at udvikle teknologien i mange år, og nu er det muligt at udnytte op mod 70-80 pct. af cellernes energi til ren elektricitet. Fordelen er, at energien er 100 pct. ren, og at et brændselscelleanlæg nemt kan transporteres til fjerne steder og leveres store mængder energi. Det har erhvervslivet nu fået øjnene op for, og de første anlæg leverer nu strøm til dansk industrivirksomheder.

”Vi kan allerede mærke en efterspørgsel på brændselscellerne. På byggepladser langt fra elektricitet, til brancher som ikke kan leve med strømnedbrud, eksempelvis serverparker, og til offshore-industri, hvor man skal have al energi med sig fra havnen. – Alle steder er det oplagt med brændselsceller, som backup, til opladning af batterier eller som primær strømforsyning,” siger Palle B. Lemminger, der har hjembragt de første anlæg til Skandinavien. Han udlejer nu brændselscellerne og forventer et boom i udnyttelsen af den sikre og miljøvenlige energi.
Seniorforsker ved Forskningscenter Risø er enig: ”Brændselscelleteknologien har et kolosalt potentiale. Alle steder, hvor man har brug for elektricitet, vil man med stor fordel kunne bruge brændselsceller.”

I første omgang er det modellen independence 1000 TM, der er kommet til landet. Den er lanceret i 2003 og indeholder nyeste brændselscelleteknologi. Den kan kontinuerligt levere 1kW, men det er muligt at koble flere enheder sammen og dermed opnå en højere ydelse. Desuden er det muligt at skifte de enkelte hydrogenbeholdere, der er seks i hver enhed, uden brug af værktøj og uden at strømmen afbrydes. Independence er udviklet af amerikanske Avista Labs, der er verdens største producent af brændselsceller til kommercielt brug.

Brændselscelleanlægget kan i dagene 9.–12. september opleves på HI-Messen.

For yderligere information kontakt venligst:
Maskinmester og direktør Palle B. Lemminger
INNOTERM ApS
Vejlevej 24
7130 Juelsminde
+45 21406021
www.innoterm.dk
lemminger@tdc-broadband.dk