Nye tider på Vilhelmsborg

Syv millioner kroner koster den kommende renovering af Vilhemsborgs hovedbygning. Men der er ingen vej uden om for den kommunalt ejede herregård syd for Århus. Kommunen er forpligtet af fredningsmyndighederne til at gøre noget ved den 2.868 kvadratmeter forfaldne hovedbygning, der har stået tom siden 1988.
Byrådet har vedtaget, at bygningen skal bruges af erhvervslivet efter en grundig renovering, der skal bringer huset tilbage til det udseende det havde for 150 år siden.
Bygningen, der blev overtaget af kommunen i 1977, har siden 1988 levet et liv i papirdynger i Århus kommune, hvor ingen har kunne finde på fornuftig anvendelse for den. Projekterede daghøjskole-kurser, der ikke er blevet til noget, og de tomme bygningers forfald har kostet kommunen flere millioner kroner, men Århus kommune har nu en plan for det imponerende hus, der skal stå restaureret og klar til indflytning ved årskiftet 1998-99. Pengene til renoveringen blev allerede afsat i 1993, men byrådets medlemmer kunne ikke blive enige om, hvordan pengene skulle bruges. Det skulle tage fem år og en ekstrabevilling på over to mio. kr.

Plads til malerisamling
Fremtidsforskere og erhvervsspykologer har allerede lejet sig pladser i palæet. De skal dele den ny hovedbygning med hestefolket fra Dansk Varmblodforening, der i forvejen har et af landets førende ridecentre på stedet.
“Også kommunen og private virksomheder vil fremover kunne leje sig ind i de nye store kursuslokaler. Et auditorium på første sal skal kunne rumme 60-80 mennesker, og hele stueetagen vil cirka 250 dage om året stå til rådighed for private virksomheder, der ønsker at bruge de specielle lokaler til konferencer eller andre repræsentative formål.
Resten af året bruges lokalerne af kommunen til større besøg og forsamlinger som eksempelvis de årlige budgetdrøftelser,” siger chefen for Ejendomsforvaltningen i Århus, Jørgen W. Hansen. Han glæder sig desuden over, at en af kommunens kunstskatte, 20 billeder af Janus La Cour, nu kan få et permanent hjem: “I 1969 modtog vi samlingen som en gave med den klausul, at de enkelte billeder skulle forblive samlet. Nu har vi muligheden for, at de kan komme op at hænge,” siger han.

Årlig husleje: 385.000 kr.
For udlejningen af de smukke lokaler efter renoveringen står Foreningen Vilhemsborg, der består af to repræsentanter fra Landsforeningen Dansk Varmblod, Thomas Dalsgaard og Jesper Bo Jensen.
De har således det økonomiske ansvar for den gamle herregårds hovedbygning. Den årlige husleje for bygningen er sat til fem pct. af prisen for renoveringen, det vil sige i retningen af 385.000 kr. Den nye løsning giver ikke penge i kommunekassen, projektet skal hvile i sig selv, oplyser kommunens Ejendomsforvaltningen.