Nyt betalingssystem til Internettet

En ny dansk opfindelse skal gøre det nemmere, anonymt og sikkert at handle på Internettet. Tre danske udviklere vil i løbet af to måneder præsentere WebCard. Selv er de overbeviste om, at det bliver en hurtig international succes.

E-handel skal være for alle, lyder mottoet fra WebCards direktør Raymond Østergaard. Kortet fungerer ligesom et taletidskort til en mobiltelefon. Man køber et kort med en pålydende værdi på eksempelvis 500 kr. På den ene side af kortet findes to skrabefelter, der gemmer en kode. Brugeren kobler sig på Internettet og indtaster den koden på en handelsside på Internettet, hvorefter pengene bliver trukket fra WebCards centrale konto.

“Der er altså ingen, der skal af med kontonummer og kortet kan spærres. En anden fordel er, at det kan bruges til selv meget små beløb. Eksempelvis vil avisdatabaser kunne åbne for betalinger med WebCard for ned til få øre pr. artikel,” siger Raymond Østergaard.

“Vi tror, at mange af de gratis services, man kan finde på Internettet, om kort tid vil komme til at koste noget. Man kan forestille sig at nyheder og rutefindere vil koste et mindre beløb og her kan man så bruge WebCardet,” lyder det fra WebCard.

De andre fordele er at WebCardet kan bruges af WAP-applikationer og vil uden videre kunne bruges til handel i andre lande med andre valuta.

På den anden side er der en række problemer med WebCard. Lovgivningen er ikke indrettet til at kunne håndtere WebCard-teknologien, og det betyder, at der skal ske noget meget snart. Eksempelvis hører internethandel under samme lovgivning som postordresalg, hvor kunden er beskyttet sådan at der ikke må trækkes penge fra kundens konto før varen er leveret. Et andet problem er, at der kan købes på et fundet eller stjålet kort.

Folkene bag WebCard, der alle tidligere har arbejdet i IBM, regner med at de har et halvt år til at markedsføre betalingsløsningen inden andre kommer på banen med lignende løsninger. WebCard tjener penge ved at de tilknyttede e-butikker betaler et beløb for hver handel, som kortet bruges til. Teknologien er udviklet i samarbejde med Teknologisk Innovation.